Quantcast
«Παγώνουν» οι αποκρατικοποιήσεις - enikonomia.gr
share

«Παγώνουν» οι αποκρατικοποιήσεις

δημοσιεύτηκε:

Σε σπιράλ αβεβαιότητας εισέρχεται το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Aπό την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση εδωσε  το στίγμα της για το νέο μοντέλο προώθησης των αποκρατικοποιήσεων με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα να υποστηρίζει πως θα σταματήσει ο διαγωνισμός πώλησης του ΟΛΠ που προωθεί το Ταμείο Ιδιωτικoποιήσεων. 

 Ακολούθησε σήμερα η δήλωση Λαφαζάνη ότι ” θα προχωρήσουμε σε διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ»

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι αυτό θα αποτελέσει μια από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου. «Η ΔΕΗ», ανέφερε «θα επανέλθει στο Δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και βεβαίως περιβαλλοντικά».

Άγνωστη είναι ακόμα η τύχη των διαγωνισμών για τους υδρογονάνθρακες.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης σε τρεις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στα μέσα Μαΐου λήγει η προθεσμία στον διαγωνισμό για το 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Προεκλογικά, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι οι διαγωνισμοί αυτοί πρεπει να ακυρωθούν και να επαναπροκηρυχθούν, προκειμένου να επανεξεταστούν οι όροι των συμβάσεων.
Στο ζήτημα της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ η κατάσταση είναι αρκετά πολύπλοκη, αφού η ολοκλήρωση της πώλησης έχει μπλοκάρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της κατά τα τέλη Μαρτίου.
Προ των εκλογών πάντως είχαν υπάρξει επαφές υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και της κ. Νάντιας Βαλαβάνη, της νέας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους της αζέρικης πλευράς, της Socar. Aπό τις τότε επαφές προέκυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη συνεργασία, όμως μπορεί νε επανεξεταστούν οι όροι συμμετοχές του Δημοσίου. Η πώληση αφορά στη διάθεση του 66% του ΔΕΣΦΑ με το υπόλοιπο να παραμένει στο Δημόσιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.