Quantcast
Σπυράκη: Να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ αναπτυξιακή βοήθεια προς την Τουρκία - enikonomia.gr
share

Σπυράκη: Να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ αναπτυξιακή βοήθεια προς την Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

«Πάγωμα» της αναπτυξιακής βοήθειας προς την Τουρκία αντί για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρότεινε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σχολιάζοντας την πρόταση για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η κ. Σπυράκη είπε πως η ίδια πρότεινε «πάγωμα» της αναπτυξιακής βοήθειας, εκεί που «πονάει» η Άγκυρα, ώστε να σταλεί -όπως τόνισε- ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τον Ερντογάν και ταυτόχρονα να κρατηθεί ανοιχτός ο μοχλός πίεσης για να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά και να μην δοθεί άλλοθι στον Τούρκο Πρόεδρο «να τορπιλίσει τη συμφωνία για το Προσφυγικό», αφού αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι πρώτοι που θα υποστούν τις επιπτώσεις θα είναι οι Έλληνες.

«Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι απαράδεκτο και πάρα πολύ ανησυχητικό: 36.000 άνθρωποι είναι στις φυλακές, 38 βουλευτές είναι στις φυλακές, σε 70 μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει απαγορευτεί να λειτουργούν και να εκπέμπουν» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Για μένα το πιο σοβαρό, εκεί που “πονάει” η Τουρκία, είναι να προχωρήσουμε στο “πάγωμα” της αναπτυξιακής βοήθειας. Από το 2014 (έως το 2020), η Τουρκία παίρνει συνολικά από την ΕΕ για αναπτυξιακούς λόγους και για τη συμβολή της στην αλλαγή των δομών στη χώρα, για τον εκσυγχρονισμό των δομών, τον εκδημοκρατισμό δηλαδή, 4 δισ. 450 εκατ. ευρώ […] Είναι χρήματα που δεν έχουν καμία σχέση με το Προσφυγικό. Είναι τα χρήματα που παίρνει η Τουρκία ως υποψήφια χώρα. Ζήτησα, αντί να “παγώσουμε” τις διαπραγματεύσεις και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι κόβουμε κάθε δίαυλο με την Τουρκία, να πατήσουμε την Τουρκία εκεί που πονάει, να μην δώσουμε ούτε ένα ευρώ αναπτυξιακή βοήθεια».

Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, η κ. Σπυράκη είπε ότι υπάρχει «διαφορετικός τόνος» στις διαρροές της κυβέρνησης από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν και σημείωσε: «Είναι προφανές ότι αυτό που η κυβέρνηση εμφανίζει γι άλλη μια φορά αδιέξοδο, προκειμένου να δραματοποιήσει τις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει».

Επιπλέον τόνισε: «Η λύση για το πρόβλημά μας είναι μία άλλη πολιτική, αναπτυξιακή, με κίνητρα, χωρίς φόρους, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν». Κληθείσα να σχολιάσει την επικείμενη συνάντηση των «8» στο Βερολίνο, είπε: «Το κρίσιμο ερώτημα για μένα είναι, αν θα δοθεί ένας οδικός χάρτης με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μετά το 2018. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι συμβαίνει θα είναι μετά το ’18 και θα είναι υπό αίρεση. Το προανήγγειλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι εφόσον πάμε σε μία διευθέτηση μετά το ’18, αυτό θα είναι ένα νέου τύπου μνημόνιο».

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε και στη λειτουργία γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως «δεν είναι σοβαρό πράγμα αυτό που συμβαίνει» και αναρωτήθηκε αν «χρειαζόμαστε άλλη μία δομή που θα την πληρώσει ο φορολογούμενος στη Θεσσαλονίκη». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό, να «έρθει (με το αεροπλάνο, στη Θεσσαλονίκη) να δει τι συμβαίνει και να σταματήσει να κόβει κορδέλες».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.