Quantcast
Στόχος να υπάρξει πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου - enikonomia.gr
share

Στόχος να υπάρξει πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Γερμανία, που θα έχει σαν αποτέλεσμα, να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα για να επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων ανησυχεί την κυβέρνηση, που βιάζεται να κλείσει την αξιολόγηση ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να μη βρεθεί προ τετελεσμένων.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες το πρωί στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης ενημέρωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εξέθεσε τις αξιώσεις των δανειστών, τη στάση του ΔΝΤ, την πιθανή συμφωνία ΔΝΤ και Γερμανίας, αλλά και την στρατηγική της ελληνικής πλευράς.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου χαρακτήρισαν ορόσημο την ημερομηνία της 5ης Δεκεμβρίου και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι μια συμφωνία ως τότε είναι εφικτή, χωρίς εκπτώσεις στις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς.

Το χρονοδιάγραμμα είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου, όπου θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς πως έκλεισαν τα ενεργειακά, τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά, ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει καμία συζήτηση για νέα μέτρα μετά το 2018.

Το κλίμα ανησυχίας αποτυπώθηκε πάντως και στην ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει με πρόσθετα μέτρα τη διαφωνία του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της ΕΕ: «Δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020, ανέφερε ο υπουργός εκτιμώντας ότι ο συμβιβασμός ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές μπορεί να γίνει, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».

Αναφερόμενος δε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προειδοποίησε πως αν αυτή δεν κλείσει εγκαίρως θα υπάρξει μια αλληλουχία αρνητικών αντιδράσεων: «αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές στα τέλη του 2017 – αρχές του 2018», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για αυτήν την περίπτωση.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτιμήθηκε από κοινού ότι βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και υπήρξε συμφωνία, για την ανάγκη έναρξης συζήτησης επί των μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στον Επίτροπο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ενώ συμφώνησαν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός τόνισε στον επίτροπο των Οικονομικών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τα εργασιακά όπως τα θέτει το ΔΝΤ και ο κ. Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λύση έξω από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, στην οποία επαναβεβαιώθηκε ο οδικός χάρτης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.