Quantcast
O τρίτος πυλώνας για την Εγγύηση Καταθέσεων πρέπει να ολοκληρωθεί, απαντά ο Ντράγκι στον Παπαδημούλη - enikonomia.gr
share

O τρίτος πυλώνας για την Εγγύηση Καταθέσεων πρέπει να ολοκληρωθεί, απαντά ο Ντράγκι στον Παπαδημούλη

δημοσιεύτηκε:

Πρέπει να ολοκληρωθεί ο τρίτος πυλώνας, που αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), προκειμένου να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, συμφώνησε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε επισήμανση του αντιπροέδρου του ΕΚ Δ. Παπαδημούλη ότι το ζήτημα καθυστερεί.

Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι «οι ηγέτες των χωρών είναι προσανατολισμένοι σε πιο πιεστικές ανάγκες, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και αυτά που παραμένουν σημαντικά για μας».

«Εχουμε την αίσθηση», συνέχισε ο κ. Ντράγκι, «ότι η μείωση του κινδύνου θα πρέπει να συμβαδίζει με τον επιμερισμό του κινδύνου. Έχουν γίνει πολλά για να μειωθεί ο κίνδυνος. Ανέφερα προηγουμένως τα διάφορα “buffer” και το τι έχει κάνει η ΕΚΤ για την έκθεση. Αλλά όλα αυτά είναι μια σταδιακή διαδικασία. Το γνωρίζουμε αυτό, το ζήτημα είναι σημαντικό αλλά όχι πρώτης προτεραιότητας».

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι «οι σημερινές προτεραιότητες των ηγετών φαίνεται να έχουν μετατοπιστεί» και ότι είναι «προσανατολισμένες σε πιο πιεστικές ανάγκες – αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να ξεχάσουμε όλα αυτά που παραμένουν σημαντικά για μας. Έτσι, για να αντιμετωπίσουμε τα ευάλωτα σημεία, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και με τη δημιουργία του τρίτου πυλώνα».

Ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ, είπε στον κ. Ντράγκι ότι υπάρχει εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και στη δημιουργία του περίφημου τρίτου πυλώνα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS).

Αφού αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει καταθέσει η Κομισιόν, με χρονοδιάγραμμα σταδιακής υλοποίησης μέχρι το 2024, ζήτησε τη γνώμη της ΕΚΤ γι’ αυτόν τον τρίτο πυλώνα λέγοντας ότι χωρίς τον τρίτο πυλώνα η τραπεζική ενοποίηση δεν ολοκληρώνεται και αυξάνονται σοβαροί συστημικοί κίνδυνοι.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.