Quantcast
Μέτρα για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 22% - enikonomia.gr
share

Μέτρα για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 22%

δημοσιεύτηκε:

Μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε ζήτησε για μια ακόμα φορά από την Αθήνα να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Aν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ τότε δεν υπάρχει διαφορετικός δρόμος και μάλιστα ανεξάρτητα από το επίπεδο του χρέους», τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag. Για μια ακόμα φορά ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και όχι ελάφρυνση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να καταλήξουν αύριο σε συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Θα επιδιώξουν ωστόσο να προσεγγίσουν τις θέσεις τους, κυρίως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου, στο ζήτημα τόσο του χρέους, όσο και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, ώστε ο στόχος αυτός να καταστεί εφικτός μέσα στις επόμενες βδομάδες το αργότερο εντός του Ιανουαρίου.

Μέτρα για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 22%


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αύριο θα υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, που θα μειώσουν το χρέος κατά περίπου 22% σε βάθος χρόνου. Μπορεί να υπάρξει επίσης συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2018 και περαιτέρω προσέγγιση των θέσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Από εκεί και πέρα, στα θέματα που θεωρούνται «αγκάθια», οι Ευρωπαίοι θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για ένα πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το 2018. Τα μέτρα αυτά δεν θα εξειδικευθούν, απλώς αποσκοπούν στο να πειστεί το ΔΝΤ ότι οι Ευρωπαίοι έχουν τη βούληση και δεσμεύονται να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Το δυσκολότερο θέμα της διαπραγμάτευσης είναι αυτό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, όπου οι Ευρωπαίοι θέλουν να διατηρηθεί η συμφωνία στο μνημόνιο, η οποία προβλέπει ετήσιο πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια μεσοπρόθεσμη περίοδο. Το ΔΝΤ λέει ότι με βάση το σημερινό πρόγραμμα ο στόχος είναι ανέφικτος και είτε θα υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, είτε η κυβέρνηση θα δεσμευθεί στη λήψη πρόσθετων μέτρων μετά το 2018. Από τη συμφωνία που θα βρεθεί σε αυτό το θέμα θα εξαρτηθεί εάν ο διεθνής οργανισμός μπει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Η αυριανή συζήτηση θα επηρεαστεί σε αρκετά σημαντικό βαθμό και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν σε σχέση με το δημοψήφισμα στην Ιταλία και τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, θέματα που σηματοδοτούν εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.