Quantcast
Eurogroup: Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους - enikonomia.gr
share

Eurogroup: Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες – Του Θάνου Αθανασίου

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο ESM.

Οι Γερούν Ντάισελμπλουμ (επικεφαλής του Eurogroup), Πιέρ Μοσκοβισί (Έπίτροπος Οικονομικών) και Κλάους Ρέγκλινγκ (Επικεφαλής του ESM) σε κοινή συνέντευξη τύπου επιβεβαίωσαν τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ και των εκπροσώπων του ΔΝΤ σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

O Κλάους Ρέγκλιγκ, μάλιστα υπολόγισε δημόσια ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σωρευτική επίπτωση 20 μονάδων του χρέους ως το 2060 και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 4 μονάδες ανά έτος.

Στην πράξη ο Κλάους Ρέγκλιγκ ανακοίνωσε τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμών μέτρων που θα αρχίσουν να εκτελούνται τις επόμενες εβδομάδες. Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την επέκταση της ωρίμανσης ομολόγων και δανείων από τα 28, ξανά στα 32 έτη.

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την μετατροπή κυμαινόμενων επιτοκίων 42 δισ. ευρώ χρέους σε σταθερά. Επιπλέον ο ESM θα συμφωνήσει με την Ελλάδα “swaps” στα επιτόκια των υπόλοιπων δανείων, με ρήτρα σταθερού επιτοκίου για όταν χρειαστεί. Τα δε νέα δάνεια προς την Ελλάδα θα έχουν μακρύτερες ωριμάνσεις.

Τέλος το τρίτο σκέλος μέτρων περιλαμβάνει την κατάργηση προστίμων επί επιτοκίων που είχαν να κάνουν με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα που τερματίστηκε το 2015.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε ότι το κόστος για τα κράτη μέλη δεν θα ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την Ελλάδα τα βραχυπρόθεσμα κόστη, θα αντισταθμιστούν από μακροπρόθεσμα οφέλη.

Ωστόσο καθώς δεν υπήρχε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά καλείται να καταλήξει το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία με του θεσμούς που ελέγχουν την ελληνική οικονομία.

Προς αυτόν το σκοπό η τρόικα θα επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα για συνομιλίες, όπως αποκάλυψε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Ο ίδιος εξήγησε ότι παρομοίως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την αποσαφήνιση της πορείας που θα απαιτηθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Τις επόμενες εβδομάδες θα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν επί του θέματος, ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον του ελληνικού προγράμματος».

Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να φέρει αίτημα για ένα ελληνικό πρόγραμμα στο διοικητικό του Συμβούλιο, όταν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Όπως είπε είναι πιο ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2017 και όχι μέσα στο 2016.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε μάλιστα ότι για να συμβεί αυτό το ΔΝΤ επιθυμεί «σοβαρά διαρθρωτικά και αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και αν αυτός κρατηθεί στο 3,5%». «Αυτό είναι σημαντικό για όλους και όχι μόνο για το ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της συζήτησης για το πόσα χρόνια θα κρατηθεί ο στόχος του 3,5%, ο Πρόεδρος του eurogroup είπε πως υπάρχουν 19 διαφορετικές απόψεις, «άλλοι θέλουν 3, άλλοι 5, άλλοι 10 και άλλοι παραπάνω», αλλά όπως επεσήμανε «αυτό δεν έχει καμία σημασία και για 1 χρόνο και για 3 και για 5 χρειάζονται σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα».

Σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο Γερούν Ντάισελμποουμ σημείωσε ότι είναι μεν περίπου γνωστά, «όμως δεν μπορούμε να βάλουμε μπροστά τους ένα νούμερο, διότι αυτό δεν θα είχε κανένα νόημα, θα τα αποφασίσουμε το 2018».

Τέλος, ο Πρόεδρος του eurogoup αποκάλυψε ότι στο σημερινό Συμβούλιο έγινε και συζήτηση σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Όπως είπε επαναβεβαιώθηκε ότι το eurogroup ζητά από την Ελλάδα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί της δυνητικής επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων κάτι για το οποίο θα επιληφθεί «ομάδα ειδικών» στην οποία θα μετέχει και εκπρόσωπος του ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας).

Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα ελληνικά

Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα, στο πλαίσιο της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος ΕΜΣ. Ειδικότερα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τον προϋπολογισμό για το 2017, η οποία επιβεβαιώνει το συμφωνημένο πρωταρχικό στόχο, την ισορροπία του 1,75% του ΑΕΠ και το οποίο επιτρέπει την εθνική εγκατάσταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), η οποία καθιερώνει ένα γνήσιο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Η Ευρωομάδα σημειώνει ότι η συμφωνία σε προσωπικό επίπεδο θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας κόστους, συμπεριλαμβανομένης των περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις.

Ειδικότερα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Περιουσιακών Στοιχείων και Συμμετοχών (HCAP) θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017, ώστε να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό.

Το Eurogroup υπενθύμισε ότι ο πρωταρχικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, θα πρέπει να διατηρηθεί για το μεσοπρόθεσμο. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία της δημοσιονομικής τροχιάς που είναι συνεπής με τις φορολογικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα για ένα μηχανισμό και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε και πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, με στόχο να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων με βάση τις προτάσεις του ΕΜΣ και τις προπαρασκευαστικές εργασίες τηςEWG, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τον ΕΜΣ μετά από αυτή τη συνάντηση.

Τα μέτρα αυτά θα αποτελούνται από:

– Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωριμότητας έως 32,5 χρόνια.
– Η παραίτηση του step-up επιτοκιακού περιθωρίου ύψους 200 bps που σχετίζονται με την επαναγορά δόσης χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το έτος 2017.
– Η χρήση της EFSF/ ESM στρατηγικής χρηματοδότησης, καθώς οι αγορές επιτρέπουν να μειώσουν τον κίνδυνο επιτοκίου χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για πρώην χώρες του προγράμματος. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μέσω: (i) της ανταλλαγής σημειώσεων του EFSF / ESM για την υποστήριξη των δανείων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα, (ii) ο ΕΜΣ συνάπτει συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων για να μετριάσει τον κίνδυνο υψηλότερων ποσοστών της αγοράς και (iii) εισάγοντας συνδυασμένη χρηματοδότηση για τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.
Τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χρέους θα έχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τα θεσμικά όργανα και την Ελλάδα να επιστρέψουν σύντομα στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό, με βάση τις κοινές προϋποθέσεις, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015, και δίνει εντολή στην EWG για την αξιολόγηση αυτή. Η Ευρωομάδα είναι έτοιμη, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, για να υποστηρίξει την ολοκλήρωση των μελλοντικών αξιολογήσεων υπό την προϋπόθεση ότι η δέσμη μέτρων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης επανεξέτασης, υλοποιείται όπως έχει προγραμματιστεί. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και οι προϋποθέσεις και οι στόχοι της πολιτικής, θα επανεξετάζονται τακτικά με βάση τα στοιχεία από τα θεσμικά όργανα.

Το προσωπικό του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε προσωπικό επίπεδο, σύμφωνα με τις καθιερωμένες του πολιτικές.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προηγούμενων δράσεων που σχετίζονται με τη δεύτερη αναθεώρηση και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξει το δρόμο για τα διοικητικά όργανα του ΕΜΣ να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας.

Πηγή: Real.gr



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.