Quantcast
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε πρόσθετα μέτρα μετά από το 2018 - enikonomia.gr
share

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε πρόσθετα μέτρα μετά από το 2018

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται η διαπραγμάτευση τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένεται να ξεδιπλωθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, με επίκεντρο τις συναντήσεις του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, αλλά και να αποσαφηνιστούν οι διαθέσεις των Θεσμών και των εταίρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε χθες την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της και ότι περιμένει από τους θεσμούς να πράξουν το ίδιο.

Όπως έχει κάνει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες μέρες, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση του ΔΝΤ και στην συμπόρευσή του με τις απαιτήσεις των ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά από τη λήξη του προγράμματος, και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Είναι σαφές ότι η στάση του ΔΝΤ έχει ενοχλήσει την Αθήνα, η οποία εκτιμά ότι βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες σε ό, τι αφορά το μεσοπρόθεσμο και τα μέτρα που απαιτεί το ταμείο για τα έτη 2019 και 2020.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πάντως στην Πολιτική Γραμματεία, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο για πρόσθετα μέτρα μετά από τη λήξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα μέλη του οργάνου ήταν σύμφωνα, ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά πρόσθετα μέτρα για μετά το 2018.

Στις συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής (στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ) καθώς και την επομένη ημέρα, στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει την καγκελάριο Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός θα εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις και τις υποχωρήσεις τις προτίθεται να κάνει κυβέρνηση, όχι τυχαία άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο χθες στο πρακτορείο Reuters για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει, ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές της στα εργασιακά και δεν θα αποδεχθεί τη λήψη νέων μέτρων για μετά το 2018.

Το πολιτικό επιχείρημα που θα προβάλει ο Αλ. Τσίπρας, και το ανέπτυξε και στην Πολιτική Γραμματεία είναι πως σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας που θα ισχύσουν μετά από το 2018.

Όπως έγινε σαφές στη συνεδρίαση της Π.Γ, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να θέσει υπό την κρίση των θεσμών τα μέτρα για τους συνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά.

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και υποχρέωσή της απέναντι σε κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά και απέναντι στους νησιώτες του ΒΑ Αιγαίου που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Στη συνεδρίαση της Π.Γ. εκτιμήθηκε, πως θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών μετά από την περιοδεία Τσίπρα και ότι το όργανο θα συγκληθεί εκ νέου για να εκτιμήσει την κατάσταση μετά από την επιστροφή του Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.