Quantcast
Τσίπρας σε Μέρκελ: Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους - enikonomia.gr
share

Τσίπρας σε Μέρκελ: Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους

δημοσιεύτηκε:

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν η
Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης
Τσίπρας, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, η κυρία Μέρκελ
επεσήμανε πως το προσφυγικό έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων στην Ελλάδα.

«Χαίρομαι που είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον
Έλληνα Πρωθυπουργό. Χθες συζητήσαμε για διάφορα ζητήματα με τους 28 συναδέλφους
και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα που μας συνδέουν και
απαιτούν την κοινή μας συνεργασία», σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος και
προσέθεσε:




















«Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν στενές και καλές σχέσεις και
χαιρόμαστε που οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών έχουν εκπονήσει το σχέδιο δράσης». Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, η κυρία Μέρκελ σημείωσε: «η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό. Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της. Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της Συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας.Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς και της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε πως «οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρείς θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς».
Τσίπρας: Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε: «οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους. Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις: οικονομία, ασφάλεια, μετανάστευση» και προσέθεσε:

«Η περίοδος απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Κοινός μας στόχος ο απεγκλωβισμός από τις πολλαπλές κρίσεις και το να σφυρηλατήσουμε το νέο όραμα για την Ευρώπη.Κοινή απειλή είναι η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις» και κατέληξε:

«Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες με την Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης.

Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους.

Να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ότι αφορά την οικονομία όσον αφορά και την γεωπολιτική σταθερότητα.

Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια.

Στο Κυπριακό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση.

Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.