Quantcast
Κίνδυνος για «πάγωμα» της αξιολόγησης και του χρέους έως τον Απρίλιο - enikonomia.gr
share

Κίνδυνος για «πάγωμα» της αξιολόγησης και του χρέους έως τον Απρίλιο

δημοσιεύτηκε:

Τον κίνδυνο της εκ των προτέρων αναβολής συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και το Απρίλιο με αφορμή το πακέτο των παροχών του Πρωθυπουργού που μεθοδεύει μέχρι τώρα η Γερμανία θα προσπαθήσει να αποφύγει το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύοντας επιχειρήματα και αναζητώντας συμμαχίες εντός της Ευρωζώνης.

Η αυριανή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης θα είναι κρίσιμη για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος. Τα μέλη της ομάδας είναι τα ίδια που αποφάσισαν ως μέλη του ΔΣ του ΕΜΣ την περασμένη Πέμπτη να παγώσουν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που είχε αποφασίσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Το πιο πιθανό είναι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες αν εμμείνουν στην απόφαση που πήραν πριν λίγες μέρες και να εισηγηθούν προς στο Eurogroup του Ιανουαρίου η Ελλάδα να κριθεί για το θέμα των παροχών και την επίδραση τους στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 όταν πιστοποιηθούν τα στοιχεία του κλεισίματος του έτους από την Eurostat τον Απρίλιο .Κάτι τέτοιο θα πάγωνε μέχρι τότε και την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Υπέρ της Ελλάδας σε αυτήν την φάση είναι οι επώνυμες και οι ανώνυμες αντιδράσεις τόσο κάποιων υπουργών κρατών μελών της Ευρωζώνης όσο και του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομικής πολιτικής κ. Πιέρ Μοσχοβισί για όλη μεθόδευση. Τυπικά η απόφαση ενός Eurogroup ακυρώνεται μόνο από ένα άλλο Eurogroup και όχι από την κατώτερη σε ισχύ ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης.

Μάλιστα στο τέλος της εβδομάδας υπήρξαν Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών οι οποίοι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησε την απόφαση ανακοίνωση του παγώματος των μέτρων χωρίς να τους ενημερώσει.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν επισήμανε ότι τα μέτρα για το χρέος συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η οποία έχει ολοκληρωθεί άρα δεν υπάρχει λόγος να ακυρωθούν.

Εκ των πραγμάτων η προσδοκία της Ελλάδας να διαφύγει από μα ενδεχόμενη συνέχιση του παγώματος της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος αλλά και δεύτερης αξιολόγησης είναι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου το πρώτο του 2017 η δυσαρέσκεια των ίδιων υπουργών να μετουσιωθεί σε πράξη και η Γαλλία και η Ιταλία να ζητήσουν την αλλαγή της απόφαση του ΕΜΣ τουλάχιστον για το χρέος.

Το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι το θέμα να λυθεί με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2016 που θα δημοσιευτούν το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου.

Αν δηλαδή αποδειχθεί με πραγματικά στοιχεία που θα πιστοποιήσουν και οι θεσμοί ότι το τρέχον έτος έκλεισε με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού επιυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 1,09% . Συνεπώς η «μονομερής ενέργεια» της Ελλάδα δεν απειλεί τους στόχους του προγράμματος.

Το δεύτερο επιβαρυντικό στοιχείο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η απόφαση να προχωρήσει την διανομή μερίσματος χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Στο θέμα αυτό το επιχείρημα ήταν από την αρχή ότι αν τα 617 εκ ευρώ δίνονταν μετά την πιστοποίηση των στοιχείων του ελληνικού προϋπολογισμού από την Eurostat τον Απρίλιο τότε θα εγγράφονταν ως δαπάνες στον επόμενο χρόνο και θα δημιουργούσαν ισόποση τρύπα η οποία θα άνοιγε και πάλι θέματα για τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου.

Το στοιχείο αυτό θα τεθεί εν υπόψιν και του αυριανού συμβουλίου των τεχνοκρατών αλλά και κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.