Quantcast
Τριτίν: Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει το καλύτερο σε μια κατάσταση ανάγκης - enikonomia.gr
share

Τριτίν: Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει το καλύτερο σε μια κατάσταση ανάγκης

δημοσιεύτηκε:

«Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει το καλύτερο σε μια κατάσταση ανάγκης. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να επιτύχει το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και να το ξεπεράσει. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Πρασίνων.

Ο Γιούργκεν Τριτίν, που υπήρξε συμπρόεδρος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του κόμματος των Πρασίνων και υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Σρέντερ, τονίζει αναφορικά με το χριστουγεννιάτικο δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ένα μικρό δώρο στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη» και ότι «κάθε Χριστιανός θα πρέπει να χαρεί γι αυτό!». Ερωτηθείς για την αρνητική στάση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών λέει χαρακτηριστικά: «Και λοιπόν; Ο Τσίπρας διαδηλώνει με αυτόν τον τρόπο ανεξαρτησία. Πέτυχε τους στόχους και είναι δημοκρατικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού όταν επιτύχεις τους στόχους σου να έχεις την ελευθερία άσκησης των δικαιωμάτων σου. Μπορείς να αποφασίσεις τι θα κάνεις».

Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, τονίζει: «Χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν γίνεται. Το ΔΝΤ έχει δίκιο».

Ο Γιούργκεν Τριτίν σημειώνει με έμφαση ότι «αν θα βγούμε από την κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τις γερμανικές εκλογές, διότι με μια συντηρητική κυβέρνηση στη Γερμανία δεν θα είναι δυνατή η υπέρβαση του μπλοκαρίσματος των επενδύσεων. Γι’ αυτό πρέπει να αντικατασταθεί. Για την Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσουμε πως θα εκπονηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα για τη χώρα» τόνισε ο Γιούργκεν Τριτίν.

Ο Πράσινος πολιτικός πιστεύει ότι «τα εμπορικά πλεονάσματα τη Γερμανίας είναι τα ελλείμματα των άλλων» και πως η αιτία της κρίσης στην Ευρώπη «ήταν το γεγονός ότι η Γερμανία ξεπέρασε την δική της κρίση μειώνοντας τα ελλείμματά της και θεώρησε ότι και οι χώρες του νότου, πρέπει να μειώσουν τα δικά τους. ‘Ετσι, οι χώρες του νότου έπρεπε να κάνουν αυστηρή λιτότητα, η οποία όμως με τη σειρά της οδήγησε σε μπλοκάρισμα των επενδύσεων».

Εκτιμά, ακόμα,

ότι «αν συγκρίνει κανείς την ευρωζώνη με τη “ζώνη του δολαρίου” θα διαπιστώσει ότι η ανεργία στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο υψηλή, ενώ η ανάπτυξη είναι διότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν δίστασε να κάνει τεράστιες επενδύσεις, ενώ εμείς -ακόμα και στη Γερμανία- δεν κάνουμε».

Σύμφωνα με τον Πράσινο πολιτικό

οι επενδύσεις είναι «ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο ακροδεξιός λαϊκισμός. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Ευρώπη. Ετσι θα δημιουργηθεί ανάπτυξη ώστε να καταπολεμηθεί και η ανεργία». Όμως, όπως σημειώνει, «όλα μετατίθενται για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο κύριος Σόιμπλε γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να γίνει επί της ουσίας, αλλά δεν θα το κάνει πριν, διότι δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με το ίδιο του το κόμμα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικού στελέχους των Πρασίνων της Γερμανίας και μέλους της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Μπούντεστακ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη, έχει ως εξής:

Ερ: Kύριε Τριτίν, το θέμα της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε και ο ‘Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Tσακαλώτος ήταν η “Ευρώπη σε σταυροδρομι”. Mετά το Brexit, τις ιταλικές εκλογές, την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας στην Ευρώπη;

Απ: Να επιστρέψουμε στις αρχικές αξίες της. Ακούγεται συντηρητικό, αλλά η Ευρώπη έδωσε εξαρχής μια τριπλή υπόσχεση: της ειρήνης, τα καταφέραμε καλά τα τελευταία 70 χρόνια, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, και αυτά το καταφέραμε καλά, το γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι ΄Ελληνες, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Η τρίτη υπόσχεση ήταν η συμμετοχή. ΄Ολα αυτά τα ακολούθησαν τα τελευταία 20 χρόνια με πάθος οι συντηρητικές πλειοψηφίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις χώρες-μέλη. Πιστεύω ότι αν θέλει κανείς να διατηρήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να ενώσει την ευρωπαϊκή κοινωνία. Η Γερμανία επί παραδείγματι πρέπει να αντιληφθεί ότι οι άνεργοι του νότου είναι και δικοί της άνεργοι.

Ερ: Στον νότο πιστεύεται ευρέως ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για όλα…

Απ: Όχι, δεν είναι για όλα, αν και επικρίνω σφοδρά την κυρία Μέρκελ. Το λάθος βρίσκεται στον τρόπο δημιουργίας της νομισματικής ένωσης, επειδή αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική πολιτική. Μόλις μετά την κρίση του 2007/2008 ξεκίνησε η επεξεργασία για την αντιμετώπιση ενός προφανούς στην πραγματικότητα προβλήματος.

Ερ: Ποιο είναι αυτό;

Απ: Δεν μπορεί κανείς σε μια νομισματική ένωση να δημιουργεί συνεχώς εμπορικά πλεονάσματα, διότι αυτά τα πλεονάσματα είναι τα ελλείμματα των άλλων. Έγινε προσπάθεια να περιορισθούν αυτά τα εμπορικά πλεονάσματα, χωρίς όμως να ενσωματωθεί αυτό λειτουγικά στην πολιτική, αλλά τώρα ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Αυτό δεν είναι η αιτία της κρίσης, είναι ένα ειδικό πρόβλημα, αλλά η κρίση το ενίσχυσε.

Ερ: Ποια είναι η αιτία της κρίσης στην ευρωζώνη;

Απ: Η αιτία ήταν ότι η Γερμανία ξεπέρασε την δική της κρίση μειώνοντας τα ελλείμματά της και θεώρησε ότι και οι χώρες του νότου, όχι τόσο η Ελλάδα διότι ήταν από πριν υπερχρεωμένη, αλλά η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, πρέπει να μειώσουν τα δικά τους ελλείμματα, τα οποία μετέτρεψαν από τραπεζιτικά σε κρατικά, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα. Γι΄ αυτό η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε την τραπεζιτική ως κρίση κρατικού χρέους, ενώ είναι το αποτέλεσμα των κενών της νομισματικής ένωσης και της δημοσιονομικής κρίσης. Έτσι, οι χώρες του νότου έπρεπε να κάνουν αυστηρή λιτότητα, η οποία όμως με τη σειρά της οδήγησε σε μπλοκάρισμα των επενδύσεων και αναζωπυρώνει διάφορες εικασίες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Ερ: Το μπλοκάρισμα των επενδύσεων τι συνέπειες έχει;

Απ: Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αν συγκρίνει κανείς την ευρωζώνη με τη “ζώνη του δολαρίου” θα διαπιστώσει ότι η ανεργία στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο υψηλή, ενώ η ανάπτυξη είναι. Και γιατί αυτό; Διότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν δίστασε να κάνει τεράστιες επενδύσεις, ενώ εμείς -ακόμα και στη Γερμανία- δεν κάνουμε.

Ερ: Και πως θα βγούμε από την κρίση εμείς ειδικά στην Ελλάδα κατά τη γνώμη σας;

Απ: Θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τις γερμανικές εκλογές, διότι με μια συντηρητική κυβέρνηση στην Γερμανία δεν θα είναι δυνατή η υπέρβαση του μπλοκαρίσματος των επενδύσεων. Με την χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Γερμανίας δεν πρόκειται όμως να γίνει. Γι΄ αυτό πρέπει και η παρούσα γερμανική η κυβέρνηση να αντικατασταθεί. Για την Ελλάδα συγκεκριμένα θα πρέπει να εξετάσουμε πως θα εκπονηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα για τη χώρα. Οι επενδύσεις είναι κατά την απόλυτη πεποίθησή μου ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα και ο ακροδεξιός λαϊκισμός στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Χρειαζόματε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι θα δημιουργηθεί ανάπτυξη ώστε να καταπολεμηθεί και η ανεργία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος στρέφεται προς τα δεξιά, διότι νοιώθει ανασφάλεια.

Ερ: Η γερμανική κυβέρνηση το απορρίπτει όμως, όπως και την ελάφρυνση τους ελληνικού χρέους. Οι Πράσινοι τι γνώμη έχουν;

Απ: Πράγματι, η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα επενδυτικό πρόγραμμα, όπως απορρίπτει και μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν γίνεται όμως. Το ΔΝΤ έχει εμπειρία με υπερχρεωμένες χώρες. Όταν λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς ελάφρυνση του χρέους έχει δίκιο.

Ερ: Ο κύριος Σόιμπλε διαφωνεί όμως με το ΔΝΤ και έρχονται οι γερμανικές εκλογές, τι θα γίνει;

Απ: Όλα μετατίθενται για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο κύριος Σόιμπλε γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να γίνει επί της ουσίας, αλλά δεν θα το κάνει πριν, διότι δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με το ίδιο του το κόμμα. Πρέπει όμως να γνωρίζει κανείς ότι το μεγάλο ψέμα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι «μεταβιβαστική ένωση» (transfer union), διότι ήταν πάντα. Από την αρχή είχαμε κοινή αγροτική πολιτική, κοινή πολιτική για τις περιφέρεις, όλα ήταν μεταφορά κονδυλίων. Γι αυτό και λειτουργούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πυρήνας της ιδέας της Ευρώπης ήταν το τρίπτυχο που προανέφερα, δημοκρατία, ειρήνη, συμμετοχή. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία τα οποία νομιμοποιούσαν την Ευρώπη.

Ερ: Πως αξιολογείτε την ελληνική κυβέρνηση;

Απ: Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει το καλύτερο σε μια κατάσταση ανάγκης. Δεν κάνει σοσιαλιστική πολιτική, δεν μπορεί να την κάνει, διότι δεν έχει τα χρήματα. Συμβιβασμούς πρέπει να κάνει διότι στην Ευρώπη χρειαζόμαστε παντού και πάντα πλειοψηφίες και αυτές προκύπτουν μόνο από αμοιβαίους συμβιβασμούς. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να επιτύχει το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και να το ξεπεράσει. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

Ερ: Για το χριστουγεννιάτικο δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους τι έχετε να πείτε;

Απ: Μα δίνει ένα μικρό δώρο στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Κάθε Χριστιανός θα πρέπει να χαρεί γι αυτό!

Ερ: Δεν φαίνεται να ισχύει αυτό όμως για το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας ή το βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα της….

Απ: Και λοιπόν; Ο Τσίπρας διαδηλώνει με αυτόν τον τρόπο ανεξαρτησία. Πέτυχε τους στόχους και είναι δημοκρατικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού όταν επιτύχεις τους στόχους σου να έχεις την ελευθερία άσκησης των δικαιώμάτων σου. Μπορείς να αποφασίσεις τι θα κάνεις. Και κάθε χριστιανός πρέπει να χαίρεται αν τα Χριστούγεννα φέρνουν κάτι καλό. Εν τούτοις έχω επιφυλάξεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Ο μειωμένος ΦΠΑ, οι επιδοτήσεις δεν είναι το σωστό μέσον για να απαλλάξει κανείς από τα βάρη τους πολίτες κατά την άποψή μου.

Ερ: Έστω ότι υπάρχει μετά τις γερμανικές εκλογές μια πλειοψηφία για μια κοκκινο-κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση. Τάσσεστε υπέρ;

Απ: Θα το χαιρέτιζα αλλά αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς. θα πρέπει προηγουμένως να αλλάξει την πολιτική του σε κάποια θέματα. Όμως η συνεργασία με την Αριστερά σημαίνει ότι πρέπει να διανύσει μια μεγάλη απόσταση για να συναντηθούμε. Είμαι όμως υπέρ διότι με την χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Γερμανίας δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική της αυστηρής λιτότητας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.