Quantcast
Τσίπρας: Κανένας δεν θα υποδείξει πως θα διανέμουμε τους κόπους του ελληνικού λαού - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Κανένας δεν θα υποδείξει πως θα διανέμουμε τους κόπους του ελληνικού λαού

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του στην Κρήτη και τις συναντήσεις που είχε εκεί με παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, να επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Ωστόσο με την ομιλία του σε ένα πιο κομματικό ακροατήριο χθες το βράδυ στο Ηράκλειο, έδειξε, πως διατηρεί την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις επιλογές του.

Στην ομιλία αυτή ο Πρωθυπουργός μάλιστα έβαλε με ολοκληρωμένο τρόπο το προεκλογικό πλαίσιο καθιστώντας σαφές που θα κινηθεί και ποια επιχειρήματα θα προσπαθήσει να πείσει το εκλογικό σώμα.

Στο επίκεντρο αυτού του πλαισίου βρίσκεται η σύγκρουση με τους δανειστές και η αντίσταση στις επιταγές τους, αλλά και η προσπάθεια ταύτισης του πολιτικού αντιπάλου, και συγκεκριμένα της ΝΔ με τους δανειστές.

Στο Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε, πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις παροχές που είχε εξαγγείλει, και πως αυτό θα γίνει παρά τις όποιες αντιρρήσεις διατυπώνουν οι δανειστές: «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανέναν, επιστρέφουμε στον ελληνικό λαό τους κόπους του», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Πρωθυπουργού, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν μας κάνει κανένας χάρη, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον μόχθο του ελληνικού λαού και από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, και για τις διάφορες λίστες που πρέπει να εξεταστούν ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν» και πρόσθεσε:

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας υποδείξει πως θα διανέμουμε τα ποσά που πλεονάζουν από τους κόπους του ελληνικού λαού. Λέμε ότι δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφ όσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν».

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν σαφής η προσπάθεια του να καταδείξει πως ενώ η κυβέρνηση αντιστέκεται στις υποδείξεις των δανειστών, ενώ την ίδια ώρα η ΝΔ και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίζονται μαζί τους.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός ο πρόεδρος της ΝΔ «διαφώνησε εκ των υστέρων και όταν δημοσιοποιήθηκε η αντίδραση ενός μέρους των δανειστών». «Όταν φτερνίζονται οι ακραίοι εκ των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης παθαίνει κρυολόγημα.», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Αφετηρία του προεκλογικού αφηγήματος του Πρωθυπουργού είναι ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε «καμμένη γη» από τους προηγούμενους, και χάρις στη διαπραγμάτευση που έκανε, αλλά και στις επίπονες προσπάθειες που καταβάλει επιτυγχάνει την ανόρθωση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση με το 25% σχεδόν του ΑΕΠ κατεστραμμένο το διάστημα 2010 – 2014, το κοινωνικό κράτος σχεδόν ισοπεδωμένο και την ανεργία σε εφιαλτικά επίπεδα και τόνισε στο ακροατήριο του, πως αυτό πρέπει «να το θυμόμαστε, γιατί σήμερα υλοποιούμε μια πολιτική διεξόδου.

Την ώρα που οι καταστροφείς της κοινωνίας και της οικονομίας, αυτοί που υπέγραφαν λευκά χαρτιά, μας κουνάνε το δάχτυλο και μας χαρακτηρίζουν ανάλγητους».

Κατέστησε σαφές ότι «η συμφωνία με τους δανειστές ολοκληρώνεται το 2018» και πρόσθεσε με έμφαση πως «από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλα μέτρα».

Είπε πως το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο στην οικονομία, «παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις», αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας, πλέον των 4 μονάδων, από το 2015.

Ως δεύτερη πτυχή της «καμμένης γης», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κατάσταση «δεν ήταν προβληματική μόνο λόγω των καταστροφικών συνεπειών της λιτότητας αλλά και λόγω της πλήρους διάβρωσης της από την διαπλοκή και την διαφθορά».

Στο σημείο αυτό μάλιστα αναφέρθηκε στις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι εξαιτίας της προσπάθειας τακτοποίησης του τοπίου «σήμερα καταλαβαίνουμε το μίσος που έδειξαν ορισμένα ΜΜΕ», είπε ότι διεξήχθη ένας άρτιος διαγωνισμός για την αποκατάσταση της νομιμότητας και ότι «υπήρξε και μια απόφαση του ΣτΕ, την σεβόμαστε, αλλά ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στις εξελίξεις στο ΔΟΛ, μιλώντας για την «ύπαρξη μιας κατάστασης, όπου δίδονταν τραπεζικά δάνεια σε επιχειρήσεις “φούσκες” που τώρα «σκάνε».

Και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής «Το καθεστώς αυτό, εξ αιτίας του οποίου βρεθήκαμε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, είναι πια στην χώρα αυτή οριστικό παρελθόν. Αυτή η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να εδραιώσει καθεστώς πλήρους διαφάνειας σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε αυτό το θέμα. Στον τόπο θα μπει τάξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ομιλία πάντως είχε και ένα τρίτο σκέλος, το οποίο αναφερόταν στα αναπτυξιακά έργα, που προωθεί η κυβέρνηση στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε δρομολόγηση του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, τον οποίο χαρακτήρισε κεντρικό αναπτυξιακό έργο για ολόκληρο το νησί και δεσμεύτηκε ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει.

Επίσης προανήγγειλε και άλλα αναπτυξιακά έργα όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι και την αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.