Quantcast
Ενώπιον του «κακού σεναρίου» η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Ενώπιον του «κακού σεναρίου» η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή

Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι στόχος της, έστω και τώρα είναι να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, έστω και αν έχει χαθεί το αρχικό «ορόσημο» να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με απόφαση του Συμβουλίου Διοικητών της Τράπεζας στη συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου.

Το ενδιαφέρον, πλέον, επικεντρώνεται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Μαρτίου.

Κοινή είναι η πεποίθηση πως εάν έως τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και δεν αποφασιστεί τι θα γίνει με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η χώρα θα οδηγηθεί στο κακό- έως καταστροφικό σενάριο.

Αν στις 9 Μαρτίου δεν επιτευχθεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, είτε γιατί δεν έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είτε γιατί δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ (το ενδεχόμενο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος συζητείται ακόμη, παρά τις αντιδράσεις του Βερολίνου), τότε τα πράγματα θα καταστούν πολύ δύσκολα για τη χώρα.

Και αυτό, γιατί η Ευρώπη εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο, αρχής γενομένης με τις εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο (ακολουθούν οι προεδρικές στη Γαλλία τον Απρίλιο και στη Γερμανία τέλη Σεπτεμβρίου) και η ευρωζώνη εκτιμάται ότι το διάστημα αυτό δεν θα βάλει στην ατζέντα της το ελληνικό ζήτημα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα αντιμετωπίσει ασφυκτικά προβλήματα λιτότητας τέλη της άνοιξης, ενώ θα δημιουργηθεί το έδαφος στον Β. Σόιμπλε -να φέρει από την πόρτα πλέον- και όχι από το παράθυρο- το θέμα του Grexit.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα στιγμή θεωρείται από την Αθήνα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ η σκλήρυνση της στάσης του Σόιμπλε -σε «συμπαιγνία» με τον Π. Τόμσεν, ισχυρίζεται η Αθήνα- καθιστά ακόμα πιο δύσκολο έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας που από αύριο θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις «μίνι» χριστουγεννιάτικες διακοπές του είναι φανερό πως θα δώσει νέες εντολές για γρήγορες εξελίξεις, ωστόσο, είναι φανερό πως οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την Αθήνα.

Περιοδείες υπουργών

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται η προώθηση του plan b του Μαξίμου που είναι οι πρόωρες εκλογές.

Από σήμερα έως και τις 29 Δεκεμβρίου η πλειοψηφία των υπουργών καλείται να περιοδεύσει σε περιοχές της χώρας, κάτι που έως τώρα έπραττε μόνο ο πρωθυπουργός ή ο Γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας.

Έστω και αν κάποιοι υπουργοί θα συνδυάσουν απλώς τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους με κάποιες περιοδείες στους γειτονικούς χώρους…

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.