Quantcast
Άγγελος Συρίγος: Δεν υπάρχουν οι προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού τη δεδομένη στιγμή - enikonomia.gr
share

Άγγελος Συρίγος: Δεν υπάρχουν οι προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού τη δεδομένη στιγμή

δημοσιεύτηκε:

Στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού τη δεδομένη στιγμή προχώρησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού / Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος είπε ότι αρκετά σημεία των συζητήσεων καλύπτονται από μυστικότητα, ωστόσο υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων των δύο πλευρών για τις εγγυήσεις. Όπως ανέφερε, Ελλάδα και Κύπρος θεωρούν τον θεσμό παρωχημένο ενώ η τουρκική πλευρά θέλει τις εγγυήσεις, ώστε, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, να μπορέσει να διατηρήσει τα στρατεύματα κατοχής αρκετό καιρό μετά τη συμφωνία.

Το σημαντικότερο ζήτημα, εκτίμησε ο ίδιος, είναι η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, κάτι που σχετίζεται και με τα εδάφη που θα περιέλθουν και το πότε θα συμβεί αυτό στην κυπριακή πλευρά. «Καλό είναι να υπάρχουν καθαρές λύσεις, έστω και επώδυνες, παρά να υπάρχουν μπερδεμένες διαδικασίες» υποστήριξε, υπενθυμίζοντας ότι αν και το 1923 η Συνθήκη της Λωζάνης προέβλεπε τη διαδικασία υπολογισμού των εκατέρωθεν περιουσιών, το ζήτημα λύθηκε από τον Βενιζέλο σε επίπεδο κρατών.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείτε σίγουρη. «Εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν στο Κυπριακό, το πιθανότερο είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός να μη συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο και να γίνει μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» είπε ο κ. Συρίγος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.