Quantcast
Πολική κακοκαιρία από αύριο- Χιόνια και στην Αθήνα - enikonomia.gr
share

Πολική κακοκαιρία από αύριο- Χιόνια και στην Αθήνα

δημοσιεύτηκε:

Πρωτοφανές κύμα ψύχους θα σαρώσει σε λίγες ώρες ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως στις νησιώτικες περιοχές), τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις άνεμους.



Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ:

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης:
1. μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στέρεας, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου.

2. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

β. χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

1. από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας.



2. από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη.

γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή και από τα βόρεια, η όποια θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο, ο οποίος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

δ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη , οι όποιοι την Παρασκευή σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα του Σάββατου βαθμιαία θα εξασθενήσουν.



Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή, κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα, ενώ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά στη Β. Ελλάδα, αναμένεται ότι η θερμοκρασία μέσα στο Σαββατοκύριακο θα παραμείνει συνεχώς σε πολύ χαμηλά επίπεδα (αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν).



Την Παρασκευή, ανήμερα των Φώτων από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Μεθώνη όπου από τη μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα συμβάλλουν στην εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Στην Αττική αναμένεται πτώση από τους 3 βαθμούς στους -6, ενώ τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι ισχυρά.

Σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου θα αρχίσει η εξασθένισή τους στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας.

Στις περισσότερες περιοχές ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας όπου το θερμόμετρο ενδεχομένως να πέσει και μέχρι τους -25°C!

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν το Σαββατοκύριακο στην Β. Ελλάδα και ειδικότερα τη Δυτ. Μακεδονία.

Στη Φλώρινα, σύμφωνα με την ΕΜΥ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο -22 στην Καστοριά στο -19 και στο Κιλκίς στο -15. Να σημειωθεί ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία είχε σημειωθεί το 2001 στην Λάρισα με -21.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ο υδράργυρος να κατρακυλήσει στο -9 το Σαββατοκύριακο, ενώ και στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φτάσει στο -6.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.