Quantcast
Συμφωνία για την αξιολόγηση από Φεβρουάριο και… βλέπουμε - enikonomia.gr
share

Συμφωνία για την αξιολόγηση από Φεβρουάριο και… βλέπουμε

δημοσιεύτηκε:

Η συνεδρίαση της Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup, στις 12 Ιανουαρίου, θα δείξει αν απομένουν ακόμη έστω και κάποιες λίγες ελπίδες για ολοκλήρωση δεύτερης αξιολόγησης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 26 Ιανουαρίου.

Ολα δείχνουν ότι είναι πλέον πολύ δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup. Ακόμη και η αισιόδοξη Κομισιόν, που έβλεπε αρχικά συμφωνία τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια τoν Ιανουάριο, τώρα μάλλον παραπέμπει για Φεβρουάριο και βλέπουμε.

Αλλαξε… τροπάριο

Η εκπρόσωπος του επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση την περασμένη βδομάδα, μίλησε για αποτίμηση της κατάστασης στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τώρα μιλούσε για συμφωνία. Η τύχη της αξιολόγησης δεν εξαρτάται μόνο από την Επιτροπή αλλά από τους άλλους εμπλεκόμενους, κατέληξε.
Στη συνεδρίαση του ΕWG οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και οι επικεφαλής των θεσμών (και του ΔΝΤ) θα βρεθούν για πρώτη φορά μετά από καιρό γύρω από το ίδιο τραπέζι, προκειμένου να συζητήσουν για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η τελευταία τους συνάντηση πριν από τα Χριστούγεννα είχε τη μορφή τηλεδιάσκεψης εν μέσω της κρίσης που είχαν προκαλέσει οι παροχές της κυβέρνησης χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους δανειστές.

Στις Βρυξέλλες τονίζουν με κάθε ευκαιρία πως το πρόβλημα που προκάλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού έφερε πίσω τη δεύτερη αξιολόγηση, αφού επί δύο βδομάδες οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών αφορούσαν την επίλυση αυτού του ζητήματος και το «ξεπάγωμα» της επεξεργασίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Οι… παίκτες

Ολα θα κριθούν πλέον από τη στάση του ΔΝΤ και του Βερολίνου, δηλαδή το κατά πόσον θα βρουν μεταξύ τους λύση, που θα επιτρέψει στο διεθνή οργανισμό να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει από τώρα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα για την περίπτωση που δεν εκπληρώσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Στην παρούσα φάση δεν έχει υπάρξει προσέγγιση, κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που η Κομισιόν αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά σε χρονικό στόχο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πάντως, η Κομισιόν έχει ταχθεί δημόσια κατά της λήψης προληπτικών μέτρων, θεωρώντας ότι το πρόγραμμα βγαίνει, δηλαδή πιστεύει ότι το 2017 και το 2018 θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα χωρίς πρόσθετα μέτρα. Ομως, οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι η Επιτροπή δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Το βασικό ρόλο παίζει ο ορόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ (στενός συνεργάτης του Γερούν Ντάισελμπλουμ), το Βερολίνο και φυσικά το ΔΝΤ.

Αποδυναμωμένοι είναι και οι Γάλλοι, οι οποίοι διαχρονικά στηρίζουν τη χώρα μας, αφού ο Φρανσουά Ολάντ σε 5 μήνες φεύγει και δεν είναι καν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Σε σχέση με τα άλλα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης (δημοσιονομικό κενό, αγορά ενέργειας), οι διαφορές δεν είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη συμφωνίας. Το δημοσιονομικό κενό του 2018 εκτιμάται από την Κομισιόν στα 200 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί χωρίς επιπρόσθετα μέτρα.

Ποσοτική χαλάρωση

Στη βελγική πρωτεύουσα επισημαίνουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο, ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα βελτίωνε σημαντικά το κλίμα υπέρ της χώρας στους κόλπους των ξένων επενδυτών και στις αγορές.

Το αισιόδοξο σενάριο θα ήταν να αποφασιζόταν την Πέμπτη άμεσα η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Στην περίπτωση αυτή, στις δύο βδομάδες που απομένουν μέχρι το Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα ήταν δυνατή, αν όχι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας, τουλάχιστον μιας προσέγγισης που θα δημιουργούσε βάσιμες ελπίδες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τον Φεβρουάριο. Αν περάσει και ο Φεβρουάριος, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα, γιατί στις 15 Μαρτίου έχει βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, όπου το αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι υπέρ των λαϊκιστών του Γιαν Βίλντερς (αντιτίθεται στη διάσωση της Ελλάδας) και σε βάρος του σημερινού συνασπισμού φελελευθέρων-σοσιαλιστών. Εν μέσω συζητήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης που θα πάρουν καιρό, κανένα ολλανδικό κόμμα δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» στη χώρα μας, αντίθετα θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.