Quantcast
Προσφυγικό, λιμάνια και τιμής βενζίνης τα βασικά θέματα συζήτησης του Π. Κουρουμπλή με φορείς νησιών - enikonomia.gr
share

Προσφυγικό, λιμάνια και τιμής βενζίνης τα βασικά θέματα συζήτησης του Π. Κουρουμπλή με φορείς νησιών

δημοσιεύτηκε:

Το θέμα του προσφυγικού, η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τα λιμάνια και τα λιμενικά ταμεία, αλλά και αυτό της αυξημένης τιμής στη βενζίνη στα νησιά, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Κω, κατά την επίσκεψή του σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης είπε ότι ενώ υπάρχουν τα χρήματα για λιμενικά έργα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι συναρμοδιότητες πολλών υπουργείων καθυστερούν την υλοποίησή τους.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει καθυστέρηση στον χαρακτηρισμό των λιμανιών και των λιμενικών ζωνών και ότι η Κως έχει ήδη τρία λιμάνια που δεν είναι χαρακτηρισμένα.

Γι’ αυτό το θέμα ο δήμαρχος πρότεινε ότι θα μπορούσε να κινηθεί μια διαδικασία όπως στο νόμο περί αυθαιρέτων. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για το θέμα εκποίησης και καταστροφής των πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και έχουν συγκεντρωθεί πολλά από αυτά στο εξωτερικό χώρο του λιμανιού.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ελπίδα το υπουργείο Ναυτιλίας να παίξει το κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της νησιωτικότητας, ενώ τόνισε ότι για τα νησιά θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων και ισομερισμός με έργα που υλοποιούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αναφερόμενος στην αύξηση στην τιμή της βενζίνης, είπε ότι σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα οι τιμές σε πολλά νησιά αγγίζουν το 1,78 ευρώ το λίτρο και το 1,85, ενώ ανέφερε ότι τον πήραν τηλέφωνο από την Αμοργό και του ανέφεραν ότι η τιμή άγγιξε το 1,92.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι υπάρχει εντολή από τον πρωθυπουργό να επιλυθούν όσον το δυνατόν τα περισσότερα προβλήματα και σημείωσε ότι τα Λιμεναρχεία έχουν στελεχωθεί σε βαθμό μεγαλύτερο του 95% και ότι τερματίστηκε η παλαιά συνήθεια των αποσπάσεων, που άφηνε άδειες θέσεις.

Δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που θα ρυθμίζει πολλά από τα νησιωτικά ζητήματα, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο των Λιμενικών Ταμείων.

Σημείωσε μάλιστα ότι μέσα στον μήνα έχει προγραμματιστεί ειδική συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού για να βελτιωθεί η εικόνα των νησιών που υποδέχονται πρόσφυγες, ώστε να ξαναγίνουν αυτά πόλος έλξης τουριστών.

Εξήγγειλε την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και προανήγγειλε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, ώστε να βελτιωθεί η συγκοινωνία των μακρινών νησιών.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε ότι στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπεται η ρύθμιση του νομικού καθεστώτος των λιμενικών εγκαταστάσεων, και μάλιστα μέσα σε ορισμένες προθεσμίες.

Ειδικά για τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου στην Κω, δήλωσε ότι η φροντίδα για την Πρωτοβάθμια Υγεία θα αποσυμφορήσει πολλά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και τα νοσοκομεία της Κω και της Ρόδου.

Για τα άλλα νησιά, είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ, θα γίνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Σημείωσε ότι στρατιωτικοί γιατροί θα επισκέπτονται επίσης μικρά νησιά, όπως οι Αρκιοί και το Μαράθι, ενώ θα προκηρυχθεί για δεύτερη φορά η θέση Παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου. Υπογράμμισε ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος του ΙΚΑ, παρά την υπαγωγή του Ταμείου στον ΕΦΚΑ. Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη, επισκέφθηκε επίσης την Πάτμο, το Μαράθι, τους Αρκιούς, ενώ σήμερα θα μεταβεί στην Ψέριμο.

Στους Αρκιούς που έχουν μόνο είκοσι πέντε κατοίκους, η πολιτική και φυσική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ έδωσε δώρα στους δύο μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, τους οποίους συνόδευε η δασκάλα τους.

Η φρουρά στο Φαρμακονήσι χάρισε στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τη σημαία που κυμάτιζε στον ιστό του νησιού, μοναδικοί κάτοικοι του οποίου είναι οι στρατιώτες και το κλιμάκιο των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, που φρουρούν το ακριτικό νησί.

Η επίσκεψη του υπουργού ολοκληρώνεται σήμερα στην Ψέριμο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.