Quantcast
Οι τράπεζες θέλουν άμεση εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δανείων - enikonomia.gr
share

Οι τράπεζες θέλουν άμεση εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δανείων

δημοσιεύτηκε:

Υψηλόβαθμα στελέχη που τους τελευταίους μήνες ασχολούνται αποκλειστικά με ποιο τρόπο θα μειωθεί το «βουνό» των 108 δισ. ευρώ καθυστερούμενων οφειλών, σημειώνουν ότι όλα τα σενάρια και οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων για το 2017 έγιναν θεωρώντας ότι θα είχαν ψηφιστεί -από τον Δεκέμβριο 2016- οι προβλέψεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η μεγαλύτερη ανησυχία σήμερα για τις τράπεζες, λένε, είναι το ενδεχόμενο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σταματήσουν να εξυπηρετούν δάνεια εάν δουν ότι οι καθυστερήσεις -και εν όψει του νέου θεσμικού πλαισίου- συνεχίζονται. «Τότε θα βγούμε εκτός στόχων», λένε τα τραπεζικά στελέχη.

Στον «αέρα» όμως βρίσκεται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι απαραίτητη για τον εξωδικαστικό, «αυτό είναι τεράστιο θέμα, διότι χρειάζονται μήνες για να τρέξει η πλατφόρμα και δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου», συμπληρώνουν.

Για το θέμα θα συνεδριάσει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, καθώς τα προβλήματα παραμένουν αφού: δεν είναι γνωστό το «περίγραμμα» του εξωδικαστικού, δηλαδή ποιες κατηγορίες μπορούν να ενταχθούν, ποιες οφειλές προς το Δημόσιο αφορά, ενώ εκκρεμεί το ζήτημα της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών. Παράλληλα υπάρχει το θέμα με τους πλειστηριασμούς, αλλά και με τη βάση δεδομένων του «Τειρεσία», στην οποία απεικονίζεται το σύνολο του δανεισμού του κάθε οφειλέτη.

Στόχος της Συντονιστικής Επιτροπής -πρόεδρος της οποίας είναι ο Θόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank- είναι να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα καθιστούν σαφείς τις θέσεις των τραπεζών για τα θέματα του εξωδικαστικού, των πλειστηριασμών και της νομικής προστασίας.

Για τις τράπεζες το μείζον θέμα είναι η ρύθμιση και αναδιάρθρωση των καθυστερούμενων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό το ΔΣ της ΕΕΤ αποφάσισε τη σύσταση ενός διατραπεζικού Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, πρόεδρος του οποίου ανέλαβε ο κ. Σπύρος Παπασπύρου, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς.

Τέλος, σημειώνουμε ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης, στην προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμικού ρόλου της Ενωσης, σχεδιάζει και το άνοιγμα γραφείου στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να είναι η Ενωση παρούσα στο κέντρο των εξελίξεων και λήψης των αποφάσεων.

Πηγή: Έθνος



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.