Quantcast
Κρίσιμο δεκαήμερο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή τέταρτο μνημόνιο - enikonomia.gr
share

Κρίσιμο δεκαήμερο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή τέταρτο μνημόνιο

δημοσιεύτηκε:

Μετά την «ψυχρολουσία» του τελευταίου Eurogroup οι κρυφές και φανερές διεργασίες των επιμένων 10 ημερών θα κρίνουν τελικά αν το ελληνικό πρόγραμμα θα προχωρήσει ή θα πρέπει να περιμένουμε το «πάγωμα» της χρηματοδότησης και τελικά της διαπραγμάτευσης για ένα τέταρτο μνημόνιο.

Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ Γιώργος Χουλιαράκης θα βρίσκονται σε συνεχής επαφές με τους θεσμούς προκειμένου να υπάρξει συμβιβαστική λύση στο θέμα της εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων.

Ο στόχος είναι να μειωθούν στο ελάχιστο οι απαιτήσεις των δανειστών ώστε τελικά τα μέτρα που θα ψηφιστούν να είναι τελικά «πολιτικά διαχειρίσιμα», να μη φτάνουν δηλαδή στο δυσθεώρητο ύψος των 4,5 δις ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει η πρόταση της Commission για την ψήφιση του εντός από τα δύο μέτρα που ζητά το ΔΝΤ (είτε το αφορολόγητο είτε την περικοπή των συντάξεων) και το δεύτερο να παραμείνει προληπτικό στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου «κόφτη».

Από την ελληνική πλευρά ζητά να αναγνωριστεί η απροσδόκητα μεγάλη υπέρβαση του στόχους τόσο για το 2015 όσο και το 2016 και το ΔΝΤ να αλλάξει τις προβλέψεις του προς το καλύτερο τουλάχιστον μέχρι και το 2018 ώστε επίσης να είναι λιγότερα τα μέτρα που καλύπτουν την διαφορά των προβλέψεων μεταξύ της ΕΕ και το ΔΝΤ.

Από σήμερα θα αρχίσει το πινγκ πόνγκ των προτάσεων και των αντιπροτάσεων από Ελλάδα και θεσμούς με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος και το ΔΝΤ να πει το ναι για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Την επόμενη εβδομάδα η διαπραγμάτευση θα έχει δύο κρίσιμους σταθμούς. Ο πρώτος θα είναι την επόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου όταν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει και επίσης την αξιολόγηση του άρθρου IV για την Ελλάδα στην οποία περιέχεται και η έκθεση βιωσιμότητα του χρέους αλλά και η εκ των υστέρων αξιολόγηση του δεύτερους προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας το οποίο ως γνωστό έληξε άδοξα πριν την ώρα του.

Με βάση τις διαρροές στον τύπο που έγιναν τις περασμένες μέρες όλες οι προβλέψεις του Ταμείου κατατείνουν στο ότι αν δεν γίνει γενναία ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα είναι καταδικασμένη.

Με αυτό το δεδομένο θα είναι εξαιρετικά σημαντική η στάση των μελών του ΔΣ στο δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν είναι ιδιαίτερα διατεθειμένοι να παρέχουν αυτήν την λύση πριν το 2018.

Ο δεύτερος σταθμός είναι τρεις ημέρες αργότερα στις 9 του μήνα όταν θα συγκληθεί εκ νέου η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης. Το EuroWorking Group θα πρέπει να συζητήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που θα έχουν πέσει μέχρι και τότε στο τραπέζι και να γνωμοδοτήσουν προς το συμβούλιο υπουργών για την κατάσταση της διαπραγμάτευσης και τα επόμενα βήματα.

Βέβαιο είναι ότι αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.