Quantcast
Τσίπρας: Είμαι πεπεισμένος πως θα κλείσει άμεσα η εκκρεμότητα της β' αξιολόγησης - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Είμαι πεπεισμένος πως θα κλείσει άμεσα η εκκρεμότητα της β’ αξιολόγησης

δημοσιεύτηκε:

«Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις»: το μήνυμα αυτό προς όσες προς την Ελλάδα γειτονικές χώρες δείχνουν να μην τηρούν τους κανόνες καλής γειτονίας και αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες, στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω της σερβικής εφημερίδας «Πολίτικα», στην οποία παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη.

Στο ερώτημά της η εφημερίδα κάνει λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, η οποία ειδικότερα «διεκδικεί την αναθεώρηση της Συμφωνία της Λωζάννης και δεν εγκαταλείπει τις βλέψεις της έναντι των ελληνικών νησιών».

Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ήταν η εξής σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες και σταθερές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Προωθούμε ενεργά την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις», διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:

«Αναβίωση του εθνικισμού, μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, πάνω στις οποίες έχουν εδραιωθεί οι διπλωματικές μας σχέσεις, υπονομεύουν τις δομικές προσπάθειες που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».

Σε ερώτημα για το μέχρι πού είστε έτοιμοι να φτάσετε με τις διαπραγματεύσεις και τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις για νέα μέτρα λιτότητας, ο πρωθυπουργός απάντησε τα εξής:
“Η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υλοποιεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους πιστωτές της και βρίσκεται όχι μόνο εντός των προβλεπόμενων στόχων αλλά στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη καταγράφει υπεραπόδοση. Αυτή η σταθερότητα που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο στηρίζεται η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας η οποία αναμένεται, με αρχή το 2017, να γίνει κανόνας τα επόμενα χρόνια. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία καθυστερεί εξαιτίας ορισμένων παράλογων απαιτήσεων για μέτρα λιτότητας, από ένα μειοψηφικό τμήμα των πιστωτών μας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα κλείσει άμεσα αυτή η εκκρεμότητα τόσο διότι είναι κοινός τόπος ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και περνά σε φάση ανάκαμψης αλλά και ότι δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη μια πιθανή αναθέρμανση του ελληνικού ζητήματος. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολύ μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια και τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας αλλά βλέπει προοπτική. Αυτή η προοπτική όχι απλά δεν πρέπει να υπονομεύεται από κάποιους αλλά αντιθέτως να ενισχύεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη”.

“Η Ελλάδα σήκωσε μεγάλα και δυσανάλογα βάρη στο μεταναστευτικό”

Για το μεταναστευτικό ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε τα εξής: “Το πρώτο που πρέπει να υπογραμμίσω είναι ότι το προσφυγικό
από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε ένα ζήτημα πολύ πέραν των χωρών πρώτης υποδοχής,
όπως η Ελλάδα. Αποτέλεσε και αποτελεί ένα ζήτημα ευρωπαϊκό και διεθνές και ξέρω
ότι και η δική μας διμερής συνεργασία στον τομέα αυτό βασίστηκε σε αυτήν τη
λογική. Δυστυχώς, κάποιες δυνάμεις στην Ευρώπη επέμειναν σε μονομερείς
πρωτοβουλίες που οδήγησαν και στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου χωρίς
συντονισμό και ευρύτερη συνεργασία. Η Ελλάδα, σήκωσε μεγάλα και δυσανάλογα
βάρη, την περίοδο που ήταν αυξημένες οι ροές προς την Ευρώπη. Όμως, τόσο σε
επίπεδο κυβέρνησης αλλά πρωτίστως σε επίπεδο κοινωνίας, αντιμετωπίσαμε και
αντιμετωπίζουμε το ζήτημα στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης απέναντι
σε πρόσφυγες πολέμου, μην το ξεχνάμε. Σε κάθε περίπτωση, αυτή την περίοδο
βρίσκονται σε ύφεση οι ροές, αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αν και η
επιβάρυνση ειδικά σε ορισμένα νησιά παραμένει μεγάλη. Αυτό που μένει είναι η
στάση ευθύνης που έδειξε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός στο προσφυγικό ζήτημα,
να αποτελέσει τον κανόνα για ολόκληρη την Ευρώπη και όλα τα κράτη της ΕΕ να
αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.