Quantcast
ΔΝΤ και ΕΕ προτείνουν ένα λειτουργικό συμβιβασμό, η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι παραμένει στο παιχνίδι - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ και ΕΕ προτείνουν ένα λειτουργικό συμβιβασμό, η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι παραμένει στο παιχνίδι

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ανέτοιμη κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ για την έκθεση του άρθρου 4. Κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει πολύ την ελληνική υπόθεση και θα δημιουργήσει κλίμα αποσταθεροποίησης. Αυτό πιστεύουν πηγές των Βρυξελλών με πολύ καλή γνώση των συζητήσεων των τριών πλευρών: ΕΕ, ΔΝΤ και Αθήνας.

Στην πράξη, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η επιστροφή ή όχι της τρόικας στην Αθήνα – κάτι τέτοιο έχει τυπικό πια και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα. Το πρόβλημα είναι η ίδια η συμφωνία που κρατάει ζωντανό το ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγές των Βρυξελλών που μιλάνε με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ είπαν στο real.gr ότι “το ΔΝΤ σκοπεύει να καταλήξει σε ένα λειτουργικό συμβιβασμό”. Ταυτόχρονα πηγές του Βερολίνου και των Βρυξελλών που συνομιλούν με το γερμανικό υπουργείο οικονομικών εξηγούν ότι “και το Βερολίνο συμφωνεί να συμβιβαστεί σε ένα λειτουργικό συμβιβασμό”.

“Όλοι σκοπεύουν να κάνουν σημαντικές για τα δεδομένα διαπραγματευτικές παραχωρήσεις στην πράξη για την Αθήνα”, σημειώνουν. “Τι ακριβώς περιμένει η Αθήνα για να απαντήσει δεν έχουμε καταλάβει”.

Σημειωτέον ότι η Αθήνα πρέπει να τοποθετηθεί και να κινήσει τη συζήτηση σε σχέση με τον συμβιβασμό (στοιχεία του οποίου έχουν διαρρεύσει) που περιγράφηκε στο περιθώριο του πρόσφατου eurogroup. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι “επιμέρους συστατικά της συμβιβαστικής πρότασης μπορούν να βελτιωθούν, αλλά η Αθήνα πρέπει να δείξει ότι είναι ακόμα στο παιχνίδι”. Σε μια τέτοια διαπραγμάτευση – που στην πράξη γίνεται σε ανώτερο επίπεδο – μια κλασική αποστολή της τρόικας στην Αθήνα δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο. Η τρόικα θα κατέβει για τις τεχνικότητες, όταν η Αθήνα θα έχει συμφωνήσει στα βασικά.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του real.gr για το αν και κατά πόσο “απαιτείται νομοθέτηση πριν από τις ουσιαστικές συζητήσεις ως δείγμα καλής θέλησης”, η απάντηση ήταν “όχι, νομοθέτηση θα χρειαστεί όταν συμφωνήσουμε”.

Σε επόμενη ερώτηση σε σχέση με την κρισιμότητα των συνεδριάσεων του ΔΝΤ και του ρεαλιστικού ορίου της επόμενης Τρίτης η πηγή του real.gr απάντησε: “πρέπει να δείξουμε ότι κάτι κινείται, ότι υπάρχει καλή πρόθεση, ότι μπορούμε να τα βρούμε – το τελευταίο συστατικό για μια συμφωνία με την συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η Αθήνα”. Συμπλήρωσε όμως πως “δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποιο νέο από την Αθήνα πριν το Σαββατοκύριακο” και κατέληξε “την Τρίτη και μετά την Τρίτη θα δούμε τι κατεύθυνση θα πάρει το πράγμα”.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.