Quantcast
Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει, και θα κλείσει θετικά - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει, και θα κλείσει θετικά

δημοσιεύτηκε:

Στον απόηχο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές στις Βρυξέλλες για το κλείσιμο της αξιολόγησης συνεδριάζει -κεκλεισμένων των θυρών- η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανοίγει τα «χαρτιά» του σε σχέση με την στάση της κυβέρνησης ενόψει έναρξης εκ νέου της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά του ΔΝΤ και του Σόιμπλε.



«H αξιολόγηση δεν είναι δύσκολη αλλά οι διαφορές μεταξύ των
πιστωτών μας τη κάνουν δύσκολη. Παράλληλα οι λάθος «συνταγές» τους δεν μπορούν
να υποστηρίξουν ένα πρόγραμμα με ελάφρυνση του χρέους.


Στην Ευρώπη ενώ όλοι κατανοούν πως η γενναία απομείωση του
χρέους θα συμβεί δεν μπορούν να το αποφασίσουν λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων
σε πολλά κράτη-μέλη και την άνοδο της ακροδεξιάς.


Το ΔΝΤ επίσης δεν έχει το θάρρος της γνώμης του και ορισμένα
στελέχη του παίζουν προσωπικά παιχνίδια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ήταν προδιαγεγραμμένη η απόφαση του Ταμείου να μην χρηματοδοτήσει το τρίτο πρόγραμμα και πως περιμένει την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κ. Μέρκελ να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της, από τις επιθέσεις στην Ελλάδα αναφέροντας ότι: «Η καγκελάριος να αποθαρρύνει τον υπουργό οικονομικών από υποτιμητικές αναφορές για την Ελλάδα. Δεν ξέρω αν αυτό αρέσει στους ακροδεξιούς, Αξίζει να είμαστε πιο προσεκτικοί Ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει λεηλατηθεί και έχει κάνει θυσίες. Θυσίες οικονομικές».

Πάντως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν συζητά πράγματα έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας και πως η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει θετικά!

«Όσο η Ευρώπη θα παραμένει άβουλη, αδύναμη, ανίσχυρη, τόσο θα ενισχύονται οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού. Η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα. Η κρίση είναι παρελθόν» δήλωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το 2017 θα είναι ένας χρόνος κρίσιμος για την Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά κλονίζεται η ευρωαντλαντική σχέση και ο προσανατολισμός της» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στη Γερμανία δεν ξέρω τι θα πει αλλά δεν θα αναφέρει το ζήτημα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου. Δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου δεν ζήτησε ενημέρωση. Δεν τους ενδιαφέρει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει η κυβέρνηση για να έρθουν αυτοί στα πράγματα Να λάβει υπόψη ποιος παλεύει για διέξοδο από την κρίση και ποιος δίνει διαπιστευτήρια προκειμένου να έρθει στην εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που μας εγκαλούν για καθυστερήσεις. Θα του πω ότι για να πάρει την εξουσία δεν αρκεί να γίνει αρεστός στους δανειστές αλλά στον ελληνικό λαό και αυτό δεν θα το καταφέρει» τόνισε ο πρωθυπουργός.


«Από τη πλευρά μας επαναλαμβάνουμε με σταθερότητα, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα: Δεν θα δεχτούμε άλλα παιχνίδια στη πλάτη του ελληνικού λαού. Να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά όποιοι παίζουν παιχνίδια για “ευρωζώνη δύο ταχυτήτων”, για διασπάσεις και διαιρέσεις» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στη Γαλλία η συνεργασία ανάμεσα στους σοσιαλιστές και την Αριστερά θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική. Η προοπτική μιας εναλλακτικής Αριστεράς στην Ευρώπη και τον κόσμο, παραμένει ανοικτή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.