Quantcast
Στόχος η συμφωνία τον Μάρτιο αλλά με προληπτικά μέτρα - enikonomia.gr
share

Στόχος η συμφωνία τον Μάρτιο αλλά με προληπτικά μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Μια ενδιάμεση λύση και για την ελάφρυνση του χρέους που θεωρείται ότι μπορεί να «αντέξει» πολιτικά το Βερολίνο κομίζει μεταξύ άλλων ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις Ολλανδικές εκλογές.

Το σχέδιο αφορά την εκ των προτέρων εφαρμογή ενός από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που περιλαμβάνεται στην συνολική πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τα οποία εγκρίθηκαν κατ αρχήν τα ξημερώματα της 26ης Μαΐου.

Πρόκειται για την χρήση των κερδών από τα «ακούρευτα» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που διακρατεί η ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές τράπεζες και δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα από το 2013.

Αφορά σε ένα συνολικό ποσό 11,5 δις ευρώ που μπορεί σύμφωνα με την πρόταση του ΕΜΣ να διατεθεί για την εξόφληση παλαιών χρεών της Ελλάδας τα οποία τρέχουν με επιτόκια μεγαλύτερα από αυτά που προσφέρει ο ΕΜΣ (περίπου 1% σήμερα).

Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται και οι οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και μάλιστα καλύπτουν σχεδόν στο σύνολο τα υπόλοιπο των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα.

Το πακέτο θα «αμπαλαριστεί» και με μια πιο λεπτομερή ανάλυση των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος με συμφωνία προς όλους ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν από το 2018 και μετά.

Η λύση αυτή θεωρείται ότι θα απαλλάξει την κ. Λαγκάρντ από το άγχος μιας νέας αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας όπως αυτής του Ιουνίου του 2025 και παράλληλα θα δώσει τα απαιτούμενα στοιχεία στο Ταμείο για να κάνει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και να το χαρακτηρίσει βιώσιμο.

Από την άλλη εκτιμάται από κοινοτικούς κύκλους εκτιμάται ότι θα λύσει τα χέρια του Βερολίνου αλλά και της Χάγης αφού οι σημερινές Κυβερνήσεις σε Γερμανία και Ολλανδία θα μπορέσουν να στηρίξουν μια τέτοια επιλογή λέγοντας ότι δεν έχει γίνει καμία παραχώρηση στην Ελλάδα.

Τούτο διότι η επιστροφή των κερδών από την διερώτηση ομολόγων έχει ήδη αποφασιστεί και από το δεύτερο μνημόνιο και η απόφαση αυτή επαναλαμβάνεται και στο τρίτο μνημόνιο μέσω της απόφασης της 25ης Μαΐου ενώ η ΕΚΤ έχει κερδίσει αφού δεν υπέστη το κούρεμα του PSI και δεν αναχρηματοδότησε τα ομόλογα της Ελλάδας για να υποστεί κάποιες απώλειες λόγω των χαμηλότερων τιμών που βρέθηκαν οι ελληνική τίλτοι λόγω της παρατεταμένης κρίσης της οικονομίας.

Η πρόταση είναι ευρωπαϊκής έμπνευσης αλλά ακόμη δεν υπάρχει απάντηση από το Βερολίνο και Ουάσιγκτον.

Απαραίτητα τα προληπτικά μέτρα

Από την άλλη βέβαια ο κ. Μοσκοβισί εκτός από τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών έρχεται να πάρει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ο Γάλλος επίτροπος έρχεται να ξεκαθαρίσει ότι και η δική του θέση και αυτή του κ. Ντάισελμπλουμ θα ήταν πιο εύκολη αν η Αθήνα αποδέχονταν την πρόταση για την εκ των προτέρων λήψη μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις έστω και ως προληπτικά με ενδεχόμενη υλοποίηση τους από το 2019.

Ο κ. Μοσκοβισί θα δεσμευτεί ότι θα πιέσει να γίνουν αποδεκτά και τα μέτρα ελάφρυνσης σε ΦΠΑ των νησιών και μη μισθολογικό κόστος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προϋπόθεση όμως θα είναι πρώτα η Αθήνα να πει το ναι σε προληπτικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.