Quantcast
Μετά το «τσεκούρι» σε αφορολόγητο και συντάξεις το ΔΝΤ απαιτεί ελάφρυνση χρέους - enikonomia.gr
share

Μετά το «τσεκούρι» σε αφορολόγητο και συντάξεις το ΔΝΤ απαιτεί ελάφρυνση χρέους

δημοσιεύτηκε:

Αφού πήρε τα πρόσθετα μέτρα που ζητούσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο τώρα ζητά και την ελάφρυνση του χρέους για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δύο 24ώρα μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ και ειδικά μετά τις δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ στο γερμανικό κανάλι ARD είχε μείνει η εντύπωση ότι το χρέος είναι πιθανό να ανοίξει όχι νωρίτερα από το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, χθες, η εικόνα άλλαξε και πάλι. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ραϊς ξεκαθάρισε ότι για το Ταμείο είναι το ίδιο σημαντικά και το πακέτο μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Ελλάδα, αλλά και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Κάποιοι στην Ευρώπη φαίνεται ότι ανακουφίστηκαν όταν άκουσαν τον Ραϊς να λέει ότι η λύση για το χρέος δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί άμεσα και ότι αρκεί να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει λύση.

Χθες το βράδυ, ακολουθώντας την τακτική των τελευταίων μηνών, το ΔΝΤ τοποθετήθηκε άλλη μια φορά με μια ανάρτηση στο blog του Οργανισμού για την Ελλάδα χωρίς να αναφέρεται σαφώς σε αυτήν.

Σε ένα κομμάτι με θέμα τη διαχείριση του κρατικού χρέους, ο Sean Hagan, Γενικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Νομικού Τμήματος, Maurice Obstfeld, Οικονομικός Σύμβουλος και διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Poul M. Thomsen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ τόνιζαν ότι για να παρέχει το ΔΝΤ χρηματοδότηση σε κάποιο κράτος μέλος του θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής παράμετροι.

Αν έχει πολύ υψηλό χρέος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τότε θα πρέπει να γίνει εκ των προτέρων μια αναδιάρθρωση. Σε χώρες που δανείζονταν από την αγορά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει κούρεμα της οφειλής από τους μεγαλύτερους πιστωτές του.

Σε χώρες, όμως, όπως η Ελλάδα που συμμετέχει σε μια νομισματική ένωση καλύτερη μέθοδο είναι επιμέρους παρεμβάσεις που μειώνουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Μαζί, με την αναδιάρθρωση θα πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικές προβλέψεις τόσο για τις προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης οικονομίας, αλλά και μια χρονοσειρά ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τίποτα το καινούργιο θα πει κανείς αν παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του ΔΝΤ. Ωστόσο, το χθεσινό blog διαφέρει σε σχέση με αυτά του Δεκεμβρίου καθώς απευθύνεται στους Ευρωπαίους.

Πριν από 2,5 μήνες, ο Τόμσεν επέμενε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει και το αφορολόγητο, αλλά και τις συντάξεις. Τώρα, που οι αλλαγές αυτές έχουν λίγο ως πολύ δρομολογηθεί μετά το τελευταίο Eurogroup, πλέον το Ταμείο στρέφεται στο άλλο μεγάλο θέμα που οι Ευρωπαίοι φροντίζουν να το ξεχνούν: την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ανάρτηση γίνεται (όπως και τον Δεκέμβριο) λίγο πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση του προγράμματος και τα αιτήματα του ΔΝΤ θα ξετυλιχθούν κατά το διάστημα των διαβουλεύσεων της Αθήνας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.