Quantcast
Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση έκανε μεγάλες υποχωρήσεις - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση έκανε μεγάλες υποχωρήσεις

δημοσιεύτηκε:

«Η κυβέρνηση αυτή απεχθάνεται τις μεταρρυθμίσεις και όσες έχει υποχρεωθεί να εφαρμόσει στην πραγματικότητα τις υπονομεύει» τονίζει αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ των άλλων, μιλώντας προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ και σημειώνει πως «η κυβέρνηση έκανε μεγάλες υποχωρήσεις, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα». Επισημαίνει πως «ζητάμε πολιτική αλλαγή, αν και ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να την επιβάλουμε» ωστόσο θεωρεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο των πολιτικών εξελίξεων. Και προσθέτει ότι «δεσμευόμαστε σε ένα οικονομικό πρόγραμμα, που στηρίζεται στο τρίπτυχο μείωση φόρων, μείωση δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων». Παράλληλα δηλώνει πως η Νέα Δημοκρατία έχει διδαχθεί από τα λάθη της και τα λάθη των άλλων.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, σχολίασε: «μετά τη «λεβέντικη» και «ηρωική» στάση των τελευταίων μηνών, η κυβέρνηση έκανε μεγάλες υποχωρήσεις προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα – αυτή που θα έδιωχνε μ’ ένα νόμο και ένα άρθρο – και να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύεσεις για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, δέχθηκε να προνομοθετήσει τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Δέχτηκε να παραμείνει στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα. Δέχτηκε να μετατεθούν οι αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση και το χρέος. Δέχτηκε να παραταθεί η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ένα πακέτο πραγματικά πολύ σκληρό και επώδυνο, που φοβάμαι ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε σημαντικές πτυχές του. Βεβαίως η κυβέρνηση, που έχει αποφασίσει να πανηγυρίσει για ό,τι και αν συμβαίνει, προσπάθησε να στήσει το βράδυ της Δευτέρας ένα επικοινωνιακό σόου, μια αποκριάτικη μασκαράτα για να κρύψει τα μέτρα και να συσκοτίσει το διαπραγματευτικό βατερλό της. Βγήκαν, λοιπόν, με περισσή προκλητικότητα και αβάσταχτη ελαφρότητα ο κ. Παππάς, ο κ. Σπίρτζης και άλλα κυβερνητικά στελέχη για να μας κοροϊδέψουν μπροστά στα μάτια μας.

Ωστόσο οι κυβερνητικοί χοροί και τα πανηγύρια δεν κράτησαν ούτε μέχρι το κάψιμο του καρνάβαλου. Ο κ. Δραγασάκης χτύπησε καμπανάκι όταν δήλωσε – το άκουσαν άραγε όσοι πανηγύριζαν; – ότι υπάρχουν «ανοιχτοί λογαριασμοί» με το ΔΝΤ. Επίσης, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έχουν μια παράξενη απόσταση από τα πράγματα. Φοβάμαι, δε, ότι από την ερχόμενη Τρίτη που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και θα έρθουν στη δημοσιότητα αυτά που πραγματικά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, θα βρεθούμε όλοι μπροστά σε πολύ οδυνηρότερες εκπλήξεις.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.