Quantcast
Ακύρωση του ασφαλιστικού ζητούν 77 δικηγόροι από συλλόγους όλης της χώρας - enikonomia.gr
share

Ακύρωση του ασφαλιστικού ζητούν 77 δικηγόροι από συλλόγους όλης της χώρας

δημοσιεύτηκε:

Εβδομήντα επτά δικηγόροι από δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας μέλη της διαδικτυακής ομάδας Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως συνοπτικά είναι οι εξής:

1. Παράβαση του άρθρου 43 του Συντάγματος λόγω έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων και όχι Προεδρικού Διατάγματος για την εκτέλεση του Ν. 4387/2016.

2. Παράβαση της γενικής αρχής της ισότητας του άρθρου 4 παρ. 1 και 4 παρ. 5 του Συντάγματος λόγω εισαγωγής αδικαιολόγητης διάκρισης ανάμεσα σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως ως προς το ύψος των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

3. Παράβαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας ως προς το ύψος των ποσοστών που καθορίστηκαν για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

4. Παράβαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας ως προς την προβλεπόμενη κατώτατη ασφαλιστική εισφορά, με την οποία εισάγεται τεκμήριο εισοδήματος.

5. Παράβαση της συνταγματικής αρχής αναλογικότητας σε σχέση με το προσδοκώμενο όφελος.

Οι αιτούντες, αναγνωρίζουμε ότι οι προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος που εισήχθη με το Ν. 4387/2016 είναι σε ορισμένα σημεία τους δικαιότερες από εκείνες των καταργηθέντων ασφαλιστικών νόμων, που αυθαιρέτως και αναιτιολογήτως διέκριναν τους παλαιούς (προ του 1993) από τους νέους (μετά το 1993) ασφαλισμένους και προέβλεπαν ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Ωστόσο οι διατάξεις του νόμου που αφορούν ιδίως στα προβλεπόμενα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν συμπλέουν με το γενικότερο πνεύμα του νομοθέτη, που βάσισε το νέο ασφαλιστικό σύστημα στις συνισταμένες της ισότητας, της αναλογικότητας και του πραγματικού εισοδήματος. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα αναγκαία η ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων, προκειμένου ο νομοθέτης και η Διοίκηση να επανέλθουν και ,εφαρμόζοντας τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αναλογικής συμμετοχής στα δημόσια βάρη και της αναλογικότητας, να προβλέψουν:

1. «Ανεισφορολόγητο» όριο για όσους εμφανίζουν ζημιά, μηδενικό εισόδημα ή και εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας ή έστω κάτω του ορίου των 3.000 ευρώ ετησίως.

2. Ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες όμοια με αυτά των μισθωτών (και όχι και αυτών που καταβάλλουν οι εργοδότες τους).

3. Αποσύνδεση του προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών από τον κατώτατο βασικό μισθό του άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, η αυξομείωση του οποίου θα επηρεάζει χωρίς λόγο τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Και

4. Θέσπιση ενός ανώτατου ορίου δημοσιονομικής (φορολογικής και ασφαλιστικής) επιβάρυνσης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 45% του φορολογητέου εισοδήματος ή τον εκάστοτε προβλεπόμενο ανώτατο φορολογικό συντελεστή φορολόγησης του εισοδήματος.

Σήμερα, η δημοσιονομική επιβάρυνση των δικηγόρων και εν γένει των ελευθέρων επαγγελματιών υπερβαίνει το 65% του εισοδήματός, εξευτελίζει το επίπεδο της ζωής και καθιστά αδύνατη την επαγγελματική επιβίωσή μας. Εξωθούμαστε, είτε στην αεργία (καθόσον οι υψηλές ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις δημιουργούν αντικίνητρο εργασίας και δημιουργίας), είτε στην οικονομική εξαθλίωση. Πιστεύουμε στο δίκαιο του αγώνα μας και ελπίζουμε στη δικαίωση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.