Quantcast
Θεοχαράκης σε Realfm 97.8: Το τελευταίο πράγμα που νοιάζει τους δανειστές είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας - enikonomia.gr
share

Θεοχαράκης σε Realfm 97.8: Το τελευταίο πράγμα που νοιάζει τους δανειστές είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μίλησε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ και πρώην επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Νίκος Θεοχαράκης στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

«Οι άνθρωποι αυτοί για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες, κυρίως μιλάω τώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δώσαν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να πάρει ένα δάνειο το οποίο ήταν πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν βγαίνει. Στην πραγματικότητα αν έσκαγε αυτό το πράγμα θα λέγανε στον φορολογούμενο, τον Ευρωπαίο, “τι να κάνουμε, βοηθήσαμε τους Ελληνες, αλλά αυτοί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων”. Ξέροντας ότι όλο αυτό το πράγμα δεν βγαίνει. Από την άλλη δεν θέλουν να αφήσουν μία “καλή” κρίση να πάει χαμένη και θέλουν να δείξουν στις εργατικές τάξεις των χωρών τους και σε ορισμένες χώρες ότι “θα πάτε και θα εφαρμόσετε αυτό που σας λέω”», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα ότι ουσιαστικά από τα λεγόμενά του εξάγεται το συμπέρασμα ότι είμαστε πειραματόζωα ο κ. Θεοχαράκης απάντησε: «Βεβαίως. Οχι μόνο πειραματόζωα, είμαστε και τα κοράκια που ουσιαστικά καρφώνουν στον στύλο για να μην έρχονται τα άλλα κοράκια και τρώνε τα σπαρτά».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαράκη, το πακέτο μέτρων που προτείνουν οι δανειστές θα επιτείνει τη λιτότητα και θα μεγιστοποιήσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας: «Αυτοί επιμένουν και από ένα σημείο και πέρα, είναι προφανές πλέον, ότι το τελευταίο πράγμα που νοιάζει τους δανειστές είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ολα αυτά είναι μπαρούφες, γιατί έχουν εντελώς διαφορετική ατζέντα από αυτή, απλά προσποιούνται ότι στο όνομα μιας δήθεν ευρωπαϊκής αλληλεγγύης νοιάζονται για τη φτωχή, αλλά τίμια Ελλάδα και θέλουν να της μάθουν τι θα πει ελευθερία και μεταρρύθμιση, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό καθόλου που τους νοιάζει».

Στο ερώτημα αν δε κλείσει η συμφωνία, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία, ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ανέφερε: «Ο Σόιμπλε δεν έχει βγάλει ποτέ από το μυαλό του τη δυνατότητα να σε σπρώχνει στο Grexit. Βέβαια αυτό είναι αντίθετο με μεγάλα κομμάτια της γερμανικής άρχουσας τάξης, συμπεριλαμβανομένης και της καγκελαρίου. Οτι θα το παίξουν αυτό το παιχνίδι θα το παίξουν κάποιοι. Δεν πιστεύω ότι είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν είναι και απίθανο. Εχει μία μικρή πιθανότητα. Αυτό πάντα ήταν στο μυαλό του Σόιμπλε, ο οποίος το προωθεί. Αρα λοιπόν σε κανένα στάδιο, από τον καιρό της κρίσης, όταν ο Σόιμπλε ήξερε ότι είχε στο χέρι την ελληνική οικονομία, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο έγινε διότι απηύδησαν οι ευρωπαίοι με τους Ελληνες. Πάντα ήταν στο βάθος του μυαλού του και πάντα προσπαθεί να το εφαρμόσει».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.