Quantcast
Η τρόικα «κόβει» όλα τα μέτρα με κοινωνικό πρόσημα - enikonomia.gr
share

Η τρόικα «κόβει» όλα τα μέτρα με κοινωνικό πρόσημα

δημοσιεύτηκε:

Με την πλάτη στο τοίχο βρίσκεται για πολλοστή φορά η αξιολόγηση με το οικονομικό επιτελείο να σταθμίζει από την μια τις πολιτικές εξελίξεις που θα φέρει η συμφωνία και από την άλλη η συνέχιση της καθυστέρησης που θα φέρει την κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας.

Στην χθεσινή ενημέρωση τους προς την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας κ Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν για τις απαιτήσεις των δανειστών οι οποίες χαρακτηρίστηκαν υπερβολικές από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Στο εργασιακό η υπουργός εργασίας παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο συζήτησης και ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να το αναβάλλει για την Τρίτη αξιολόγηση. Τούτο την στιγμή που η συζήτηση των ίδιων αλλαγών αναβάλλεται συνεχώς από το 2013 .

Στα αντισταθμιστικά μέτρα ο υπουργός οικονομικών είπε ότι οι θεσμοί «κόβουν» όλα τα μέτρα με κοινωνικό πρόσημα ( πχ την χρηματοδότηση σχολικών γευμάτων την μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα η επιδότηση ενοικίου σε ανέργους ) και ζητούν μόνο περικποπές φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σε ότι αφορά τα πρόσθετα μέτρα η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο προβλήματα αλλά και συγκλίσεις. Ο λογαριασμός των μέτρων θα είναι δύσκολο να κατέβει από το 2% του ΑΕΠ αφού οι θεσμοί δεν δέχονται τις ελληνικές προβλέψεις για πλεονάσματα ρεκόρ της τάξης του 4,2% του ΑΕΠ που κάνει από τώρα το οικονομικό επιτελείο για το 2019.

Στο μεταξύ βόμβα στο ελληνικό αίτημα για κλιμακωτή μείωση των συντάξεων από το 2020 βάζουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε χθες το Bloomberg.

Με βάση τα στοιχεία αυτά το 2014, η Ελλάδα ξόδεψε το 13,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για συντάξεις την εν λόγω περίοδο, ποσοστό το οποίο αποτελεί το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Την ίδια περίοδο η Ιρλανδία δαπάνησε μόλις το 4,9% του ΑΕΠ της για συντάξεις.

Βαλτωμένες οι διαπραγματεύσεις

Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις τόνιζαν ότι επι της ουσίας οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχουν παγώσει στο σημείο που είχαν μείνει την προηγούμενη Πέμπτη όταν οι δανειστές αποχώρησαν από την Αθήνα αφού και οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται δεν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν δεν υπάρξει μια σημαντική αλλαγή των δεδομένων από σήμερα, το Εurogroup της Δευτέρας θα είναι εντελώς ανούσιο, γιατί πλέον δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τη συνεδρίαση ότι υπήρξε πρόοδος, γιατί πλέον δεν τους πιστεύουν οι αγορές, οι οποίες περιμένουν συγκεκριμένα πράγματα.

Πρόοδος θα ήταν εάν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία τη Δευτέρα, που θα ανοίξει το δρόμο για άμεση επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σε αντίθετη περίπτωση θα αρχίζει να ξεθωριάζει επικίνδυνα και η προοπτική συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο επόμενο Εurogroup, της 7 Απριλίου στη Βαλέττα της Μάλτας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.