Quantcast
Βούτσης: Δεν θα δεχτούμε να τίθενται νέα ζητήματα από το ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Βούτσης: Δεν θα δεχτούμε να τίθενται νέα ζητήματα από το ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης από τη Ρώμη όπου βρίσκεται, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραμένει στην καρδιά της Ευρώπης και επισημαίνει πως «το Grexit ήταν μια επιλογή που προωθήθηκε από πολλούς στην αρχή, αλλά όλο και λιγότερους στη συνέχεια», ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνησή και οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της Ε.Ε και του ευρώ.

«Εργαζόμαστε από κοινού με τις δυνάμεις που επιδιώκουν μια επαναθεμελίωση της Ευρώπης στη βάση της κοινωνικής σύγκλισης, της επαναφοράς των ιδρυτικών αξιών, της ενίσχυσης των δημοκρατικών επιλογών, καθώς και των πολιτικών που μπορούν να διαμορφώσουν μια Ευρώπη κοινωνικά και πολιτικά προοδευτική: έναν χώρο ειρήνης» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας.

«Η τρέχουσα συμφωνία, που ισχύει από τον Αύγουστο του 2015, προβλέπει τις συνομολογηθείσες δεσμεύσεις μέχρι την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018», σημείωσε και διατύπωσε τη βούληση ότι η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας στο σύνολο τους. Διεμήνυσε ωστόσο πως «είναι προφανές ότι δεν θα δεχθούμε να τίθενται νέα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ πέραν των αρχικώς συμπεφωνημένων». «Η διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και στις ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να σταματήσει ή να επιλυθεί, ασφαλώς όχι σε βάρος της χώρας μας. Εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, προκειμένου να περιληφθούν στην ατζέντα προβλέψεις για τη διαχείριση του χρέους και την απομείωσή του, όσο και για τα μελλοντικά πλεονάσματα της οικονομίας, έτσι ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις, ότι οποιαδήποτε μέτρα συμφωνηθούν θα υλοποιηθούν χωρίς δημοσιονομική επίπτωση, δηλαδή θα εξισορροπηθούν σε κοινωνικό επίπεδο με άλλες θετικές πολιτικές» συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στην εσωτερική πολιτική κατάσταση σημειώνει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Η κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα εξαρτάται καθ’ ολοκληρίαν από τις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία, ιδίως όταν τίθενται οικονομικά μέτρα για κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εισοδήματα και οι φόροι». Ο πρόεδρος της Βουλής αφήνει αιχμές για τη στάση της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «αφού άσκησε πιέσεις για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καλεί και για πρόωρες εκλογές, κάτι που θα καθυστερούσε περαιτέρω νέες συμφωνίες στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές».

Η στρατηγική της αντιπολίτευσης δεν έχει προκαλέσει τριβές ή τριγμούς στη σταθερότητα της κυβέρνησης, τονίζει ο κ. Βούτσης. «Δεν υπάρχει πατερναλιστική στάση ή πρόσκληση από την πλευρά μας προς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει στη Βουλή το πακέτο των μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, λογοδοτώντας στους πολίτες, όπως συνέβη πάντοτε και στο παρελθόν» καταλήγει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.