Quantcast
Παπαδημούλης: Εθνική προσπάθεια τo ενεργειακό σχέδιο της Aνατολικής Μεσογείου - enikonomia.gr
share

Παπαδημούλης: Εθνική προσπάθεια τo ενεργειακό σχέδιο της Aνατολικής Μεσογείου

δημοσιεύτηκε:

Τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής στην Α. Μεσόγειο, ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό τον τίτλο «Ενεργειακό Σχέδιο της Aνατολικής Μεσογείου» (EastMed Energy Roundtable), με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων, εταιρειών από το χώρο της ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η τριμερής συνεργασία που προωθούν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ μαζί με την Αίγυπτο, θα αυξήσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις και πάνω απ’ όλα, θα αποδείξει ότι η Ενέργεια μπορεί να γίνει ένα πεδίο πολιτικής, όπου πολλοί διαφορετικοί παίκτες μπορεί να έχουν αμοιβαία οφέλη», είπε ο κ. Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «η συνεργασία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον αρνητικό ρόλο που παίζει αυτή την περίοδο, η Τουρκία». Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ κάλεσε την πολιτική ηγεσία της Άγκυρας να κατανοήσει ότι «η στενή συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα είναι απαραίτητη για να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή και να συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία των ανθρώπων της» και υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα και την ΕΕ δουλεύουμε για να έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία».

Αναφερόμενος στις «πολλαπλές» επιπτώσεις της ενεργειακής συνεργασίας, είπε ότι «η οικοδόμηση ενός ασφαλούς ενεργειακού διαδρόμου θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την πολιτική και οικονομική συνεργασία και θα ενδυναμώσει τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων», υπογραμμίζοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση». Επεσήμανε τις δυνατότητες του Ενεργειακού Σχεδίου της Ανατολικής Μεσογείου «ως προς τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων και της προσφοράς», σημειώνοντας ότι «η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν προμηθευτή φυσικού αερίου, που περιορίζει τις δυνατότητες συνεργιών της».

Το Ενεργειακό Σχέδιο της Ανατολικής Μεσογείου, είπε, «είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο και ανταγωνιστικό, σε σύγκριση με άλλες επιλογές για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ», προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης, κάτι που καταδεικνύει τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ να προχωρήσει προς αυτό το έργο».

Από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου, σημείωσε ότι το εν λόγω σχέδιο «θα αναβαθμίσει την περιφερειακή θέση της Κύπρου και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό και εμπορικό κέντρο, ενώ θα συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων, σε περιοχές που σχετίζονται επιχειρηματικά με την ενέργεια». Στις εθνικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, «οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη», ανέφερε «τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα νησιά, πολλά από τα οποία είναι απομονωμένα» και την περιορισμένη πρόσβαση σε διασυνδέσεις δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Παπαδημούλης έθεσε τον προβληματισμό «αν χρειαζόμαστε να αναβιώσει ένα μοντέλο με βάση το λιγνίτη;» και «αν πρέπει να εξαρτώμαστε μόνο από το πετρέλαιο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ ως προς τις ΑΠΕ είπε ότι η αγορά είναι ανοικτή και ότι η Ελλάδα οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά Περιβαλλοντικά Πρότυπα και γι’ αυτό έχει μειώσει τη χρήση λιγνίτη κατά 40% και τις εκπομπές CO2 κατά 31%, κατά την περίοδο 2005-2015.

Δίνοντας την οικονομική και αναπτυξιακή διάσταση του ενεργειακού τομέα, ανέφερε τα στοιχεία της Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ, σύμφωνα με τα οποία, πάνω από 66.500 νέοι επιστήμονες, εργαζόμενοι και μηχανικοί μπορούν να αποφύγουν να μεταναστεύσουν, έχοντας βρει δουλειά στον τομέα της Ενέργειας έως το 2030. Συνοψίζοντας, είπε ότι το Ενεργειακό Σχέδιο της Α. Μεσογείου πρέπει να προχωρήσει γιατί θα συμβάλει «στη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού τομέα, σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και παροχή Ενέργειας για τις κοινωνίες μας, με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι μια συλλογική προσπάθεια, μια Ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική προσπάθεια».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.