http://www.enikonomia.gr/timeliness/149054,rigas-simera-i-aristera-dinei-mia-skliri-kai-polymetopi-machi.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_149054_f46f133d6c-8824d8355fbf717b.jpg Για έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο Συνέδριο Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ... 4/8/2017 7:40:58 PM

Ρήγας: Σήμερα η Αριστερά δίνει μια σκληρή και πολυμέτωπη μάχη

Ρήγας: Σήμερα η Αριστερά δίνει μια σκληρή και πολυμέτωπη μάχη

Για έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο Συνέδριο Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται στον πολυχώρο «Ελληνικό Μολύβι» στον Ελαιώνα.

«Υπάρχουν στην Ευρώπη οργανισμοί που χωρίς να έχουν κοινωνική νομιμοποίηση καθοδηγούν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και τα συμφέροντα του καπιταλισμού, ενώ την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι περιθωριοποιημένο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε: «Στο όνομα λοιπόν μιας ανεξάρτητης λογικής είναι πολλοί εκείνοι που κουνάν το δάκτυλο, ενώ μόνο ανεξάρτητοι δεν είναι αυτοί οι οργανισμοί. Μιλώ για το σύνολο και των ανεξάρτητων αρχών και των τραπεζών. Δεν μπορούν όμως να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα ότι οι απόψεις και οι σκέψεις τους έχουν πολιτικό πρόσημο. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι διοικητές που πέρασαν από αυτήν, είδαν τα τρένα να περνούν από μπροστά τους και δεν μίλησαν ποτέ. Δεν απάντησαν έως σήμερα για το πού πήγε ο πλούτος που σωρεύτηκε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη με 4% ανάπτυξη. Και δεν μπορούν σήμερα να κουνάν το δάκτυλο, και αυτό το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο να διαμορφώνει όρους και προϋποθέσεις, ξεχνώντας το τι έχει κάνει απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στη δράση της νεολαίας του κόμματος, ο κ. Ρήγας είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι κατά τους τελευταίους μήνες κατάφερε να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους. «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με προσωπικό κόστος αλλά και πίστη στο συλλογικό σχέδιο και στο δύσκολο εγχείρημα, καταφέρατε να επανασυστήσετε τον οργανωτικό σας ιστό, να ξεκινήσετε τα πρώτα βήματα παρέμβασής σας στους χώρους νεολαίας, σε σχολεία, ΑΕΙ και γειτονιές, εκδώσατε το περιοδικό σας, οργανώσατε νέα μέλη και είχατε παρέμβαση στα κέντρα φιλοξενίας και στις δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.

Όλα δείχνουν ότι η περίοδος της ανασυγκρότησης φθάνει στο τέλος της και αρχίζει η περίοδος της ανάπτυξης και της συγκρότησης μιας μαχητικής και παρεμβατικής νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι «η ανάπτυξη της νεολαίας του κόμματος θα είναι πολύ σημαντική στα σχολεία και τους χώρους εργασίας και θα βοηθήσει να πετύχουμε την κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας».

Συνεχίζοντας ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στην ανάγκη της αλλαγής του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ. «Η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια πρέπει να μείνει στην προμετωπίδα των αιτημάτων σας, πρέπει να γίνει και θα γίνει πράξη», είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους.

Για τους νέους εργαζόμενους υπογράμμισε ότι καθημερινά δέχονται την άσκηση βίας από την εργοδοσία και υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης συνδικάτων. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η εργαζόμενη νεολαία είναι εκείνη που μπορεί να στηρίξει την Αριστερά σήμερα.

«Σήμερα η Αριστερά δίνει μια σκληρή και πολυμέτωπη μάχη απέναντι σε άνισους διεθνείς συσχετισμούς, στην κοινωνική κρίση και σε ένα αδίστακτο πολιτικό και οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο, αλλά και απέναντι στις τάσεις ενσωμάτωσης που πρέπει να αποφύγουμε» προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Η έκβαση αυτής της μάχης, που είναι η πιο κρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών, θα είναι καθοριστική, όχι μόνο για την Αριστερά και τις κοινωνικές της συμμαχίες, αλλά και για την ίδια τη χώρα. Σ’ αυτή τη μάχη η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο. Η κυβέρνηση, η νεολαία και το κόμμα πρέπει να βρούμε χειροπιαστές απαντήσεις που θα αλλάζουν άμεσα την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων και σ' αυτό μπορείτε να συμβάλλετε».

«Σε εσάς έτυχε η δύσκολη όσο και όμορφη αποστολή να μπείτε μπροστά στην οργάνωση των κινημάτων και των αγώνων απέναντι στις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων, που θέλουν τους νέους και τις νέες αυτής της χώρας είτε εγκλωβισμένους είτε οικονομικούς μετανάστες» είπε ο κ. Ρήγας και κατέληξε απευθυνόμενος στους συνέδρους:

«Να είστε παρόντες στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της αριστεράς, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την αυτό-οργάνωση, την ισότητα.

Σ’ αυτή λοιπόν τη δύσκολη προσπάθεια, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχετε την απόλυτη και αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη από ολόκληρο ανεξαιρέτως το κόμμα. Θα μας έχετε όμως δίπλα σας, όχι από πάνω σας. Η δική μας αντίληψη περιλαμβάνει μια οργάνωση Νεολαίας πραγματικά αυτόνομη και ακηδεμόνευτη. Μια Νεολαία που θα μπορεί να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις με επάρκεια και με αυτοπεποίθηση, που θα υπερασπίζεται στην πράξη τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, που θα κατακτά το δικαίωμα να ακούγεται και να γίνεται σεβαστή η κριτική της. Μια νεολαία που θα είναι παρούσα στα μεγάλα και μικρά μέτωπα του σήμερα. Μιας νεολαίας που μέσα από τη δράση της, τη δουλειά της θα αποκτήσει ηγεμονία στο χώρο της νέας γενιάς. Ηγεμονία μέσα από την επίδραση των ιδεών της, τη συλλογικότητα απέναντι στον ατομικισμό, ηγεμονία από την ανάδειξη αξιών απέναντι στην αλλοτρίωση και μέτωπο απέναντι στον παραγοντισμό».


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ