Quantcast
Δεν περνάνε πρόσθετα μέτρα για την διετία 2019 -2020 αν δεν υπάρξει λύση για χρέος και πλεονάσματα - enikonomia.gr
share

Δεν περνάνε πρόσθετα μέτρα για την διετία 2019 -2020 αν δεν υπάρξει λύση για χρέος και πλεονάσματα

δημοσιεύτηκε:

Η παράταση της λιτότητας μετά το 2018 θα είναι το βασικό θέμα των συναντήσεων που θα έχει από σήμερα το βράδυ η Ελληνική αποστολή που φεύγει σήμερα το πρωί για την Ουάσιγκτον για να συμμετέχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η «μετάφραση» της «μεσοπρόθεσμης» περιόδου στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεόνασμα 3,5% αλλά και η περίοδος αμέσως μετά σε χρόνια θα κρίνει εκτός από την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την βιωσιμότητα της ίδιας της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης μεταφέρουν μαζί τους σενάρια με βάση τα οποία η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μια τριετία από 2018 μέχρι και το 2021.

Στην συνέχεια το ελληνικό πρόγραμμα βγαίνει και με ένα μικρότερο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο από 2,5% του ΑΕΠ για τα έτη από το 2022 μέχρι και το 2028 χωρίς να υπάρξει επιπλέον κόστος στους υπόλοιπους ευρωπαίους για την λύση που θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος.

Τα σενάρια αυτά έχει επεξεργαστεί ο ΟΔΔΗΧ σε συνεργασία με τα στο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας με την ευχή να υπάρξει κοινή θέση στο θέμα με το ΕΜΣ αν και ο επικεφαλής του κ. Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρείται στενός συνομιλητής του Γερμανού υπουργού Οικονομιών κ Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Σε εναλλακτικό σενάριο η ελληνική πλευρά μπορεί να αποδείξει ότι η εφαρμογή της Γερμανικής πρότασης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επι μια δεκαετία θα καταδικάσει την Ελλάδα σε στασιμότητα και θα απειλήσει την βιωσιμότητα του χρέους της παρά τα μέτρα που θα έχουν λάβει οι υπόλοιποι ευρωπαίοι.

Τούτο με δεδομένο ότι οι προβλέψεις της ΕΕ για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μετά το 2018 υπολείπονται του πρωτογενούς πλεονάσματος (προβλέπει ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ για το 2019 2,5% του ΑΕΠ για του 2020 και 2,1 % για τα επόμενα χρόνια).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η συνεχιζόμενη λιτότητα να οδηγήσει σε μεταρρυθμιστική κόπωση και άρα αδυναμία της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής της οικονομίας.

Η στάση των δανειστών

Ο μόνος οργανισμός που θα δεχθεί την ελληνική λύση αναμένεται να είναι το ΔΝΤ αφού ήδη έχει κάνει την κίνηση του προβλέποντας από τώρα πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ για το 2018 και 1,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 . Άλλωστε σε κάθε ευκαιρία η κ. επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει ότι πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια δεν είναι εφικτός.

Το πρόβλημα είναι ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωομάδας που θα πρέπει να πάρουν και την σχετική απόφαση είναι απολύτως διασπασμένοι.

Η Γερμανία η Φιλανδία και οι χώρες της Βαλτικής θα υποστηρίζουν την Γερμανική πρόταση για τα 10 χρόνια άλλοι προτείνουν μια περίοδο 7 άλλοι σε 5 και ελάχιστοι ( κυρίως η Γαλλία και η Ιταλία μπορούν να δεχθούν τα τρία χρόνια.

Το καυτό αυτό θέμα θα απασχολήσει το μεγαλύτερο μέρος των συναντήσεων της ελληνικής αποστολής μέχρι και το Σάββατο ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα περάσει και την θέση της Αθήνας ότι τα πρόσθετα μέτρα για την διετία 2019 -2020 δεν θα προχωρήσουν αν δεν υπάρχει λύση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.