Quantcast
Διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Την διαβεβαίωση ότι θα εγκριθεί έγκαιρα η δόση των 7 δισ. ευρώ ώστε η Ελλάδα να έχει τα χρήματα για πληρώσει τις υποχρεώσεις ύψους 7,4 δις ευρώ για το χρέος το Ιούλιο έλαβε η Ελλάδα από το EuroWorking Group το οποίο συνήλθε εκτάκτως μετά την συμφωνία της περασμένης Τρίτης για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ως γνωστό ο Ιούλιος είναι ο πιο δύσκολος μήνας του χρόνου σε ότι αφορά τις πληρωμές για τις υποχρεώσεις χρέους οι οποίες θα φτάσουν περίπου τα 7,4 δις ευρώ (6,6 δις για την πληρωμή χρεολυσίων και 800 εκ για την πληρωμή τόκων).

Το δημόσιο θα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και τους επόμενους μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Από τις υποχρεώσεις του Ιουλίου τα 4 δις ευρώ αφορούν ομόλογα που παρακρατά την ΕΚΤ 2,1 δισ. ευρώ που αφορούν την λήξη του τριετούς ομολόγου που εκδόθηκε δοκιμαστικά το 2014 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και άλλα 200 εκ ευρώ για τόκους.

Κοινοτικός αξιωματούχος τόνιζε την Παρασκευή ότι με την τελική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και την εκταμίευση της δόσης υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα 4-5 εβδομάδων μέχρι και την εκταμίευση της.

Με δεδομένο ότι οι πληρωμές του Ιουλίου η ξεκινούν από τις αρχές και κορυφώνονται στα μέσα του μήνα δεδομένο είναι ότι τα χρήματα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου.

Η διαβεβαίωση του πήρε η ελληνική αντιπροσωπεία από τους ευρωπαίους τεχνοκράτες είναι ότι κατά την συνεδρίαση του Eurogroup της 22ης Μαΐου ακόμη και αν δεν έχουμε απόφαση για το χρέος και τα πλεονάσματα μετά το 2018 θα αποφασιστεί και η καταβολή της δόσης των 7 δισ. ευρώ ή έστω ένα μεγάλο μέρος της ώστε η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων προς τους δανειστές της.

Αγώνας δρόμου για εφαρμοστικούς

Προηγουμένως βεβαίως η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει και να εκδώσει το σύνολο των υπουργικών αποφάσεων που χρειάζεται για να θεωρηθεί από τους δανειστές ότι και τα 100 προαπαιτούμενα που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο έχουν υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο από τα 100 αυτά προαπαιτούμενα τα 40 έχουν ήδη εισαχθεί προς ψήφιση στην Βουλή και υπάρχουν άλλα 40 που θα πρέπει να νομοθετηθούν και 20 για τα οποία θα πρέπει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις.

Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου συντονιστής είναι αυτές τις ημέρες είναι το υπουργείο οικονομικών που μιλάει απευθείας με τους δανειστές.

Η συμφωνία είναι τα νομοσχέδια και οι συνοδευτικές αποφάσεις να έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 16 ή το αργότερο τις 18 του μήνα.

Στην συνέχεια θα πρέπει να σταλούν για μετάφραση στος Βρυξέλλες ώστε να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance report) η οποία τελικά θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή της δόσης κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.