Quantcast
Η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα: Σπριντ 100 ημερών για χρέος και επενδύσεις - enikonomia.gr
share

Η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα: Σπριντ 100 ημερών για χρέος και επενδύσεις

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή

Αγώνα ταχύτητας 100 ημερών δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να εξαργυρώσει το θετικό κλίμα που δημιουργείται στις αγορές από την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά και προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ΔΝΤ – Βερολίνου για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε η χώρα να προχωρήσει σε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ακόμα και εντός του Ιουνίου!

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλία για επαφές με την ηγεσία των θεσμών και κορυφαίους ηγέτες των δανειστών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία του Ταμείου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και να μη χαθεί η δυναμική που εμφανίζει στις αγορές η συμφωνία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, αναμένονται η συνάντηση που προγραμματίζεται στο Πεκίνο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες την εβδομάδα που ξεκινά -μεταξύ άλλων- με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας, που όπως αναμένεται θα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο η Αθήνα εκτιμά ότι θα ακολουθήσει στο ελληνικό πρόγραμμα -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ.

Το επικρατέστερο σενάριο

Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, όταν γραφόταν το ρεπορτάζ της «R», ήταν το Eurogroup της 22ας Μαΐου να δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης και να ορίσει τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους στο άμεσο μέλλον. Το δε ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι την τελική απόφασή του για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα θα τη λάβει στα τέλη Ιουνίου.

Η κυβέρνηση, πάντως, ευελπιστεί ότι εντός του καλοκαιριού θα πραγματοποιήσει τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, όπως και ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για κάτι τέτοιο – π.χ. το επιτόκιο δανεισμού να μην είναι υψηλότερο του 5%. Ευελπιστεί επίσης να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν όχι στις 8 Ιουνίου (εφόσον έως τότε δεν έχει επέλθει συμφωνία για το χρέος) στο επόμενο Συμβούλιο Διοικητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι προγραμματισμένο για τις 20 Ιουλίου.

Πατήστε εδώ εδώ, εδώ και εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.