Quantcast
«Σιγή ιχθύος» από το ΔΝΤ για το σχέδιο Τόμσεν-Σόιμπλε - enikonomia.gr
share

«Σιγή ιχθύος» από το ΔΝΤ για το σχέδιο Τόμσεν-Σόιμπλε

δημοσιεύτηκε:

Ουάσινγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ελληνικό ζήτημα με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ το Ταμείο απέφυγε να σχολιάσει χθεσινά δημοσιεύματα που έφερναν στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες για το συμβιβαστικό σχέδιο που φέρεται ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Σόιμπλε-Τόμσεν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, η ανεπίσημη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε ανήμερα της συνεδρίασης του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα.

Το αξιοσημείωτο -και ασυνήθιστο- είναι ότι η ενημέρωση των μελών του από το επιτελείο Τόμσεν ξεκίνησε στις 10 π.μ, ώρα Ουάσιγκτον, δηλαδή μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup στις Βρυξέλλες και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα.

H ενημέρωση ήταν εξαιρετικά εκτενής και διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.

Τα μέλη του, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώθηκαν για τις παρασκηνιακές συζητήσεις και διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με το Βερολίνο μέχρι την συνεδρίαση του Εurogroup, τη θέση με την οποία προσέρχεται το Ταμείο στη διαπραγμάτευση και τις φόρμουλες που έχουν πέσει στο τραπέζι για την πολυπόθητη «συνθηκολόγηση» μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου.

Μια από τις συμβιβαστικές φόρμουλες αποκάλυψε χθες με δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times (IMF and eurozone explore cash lifeline for Greece), η οποία υποστήριξε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ διερευνούν συμβιβαστικό σχέδιο για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που θα δώσει τα αναγκαία κεφάλαια το καλοκαίρι, ενώ θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες πολιτικά συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους.

Η πρόταση, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρουσιάστηκε από το ΔΝΤ και προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις ευαίσθητες συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, έγραψαν οι FT.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal (Greece Debt Deal on Slow Path as IMF and Germany Dig In) καταγραφόταν ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ βρήκαν μια φόρμουλα για το ελληνικό χρέος που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να καταπιεί, αφού η συζήτηση για χρέος θα έπρεπε να μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην Ελλάδα αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις μέχρι τα μέσα Ιουνίου, για αναβολή της περαιτέρω συζήτησης σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο δημοσίευμα της WSJ, η ιδέα του συμβιβασμού χρεώνεται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που πρότεινε το ΔΝΤ να πει ότι θα προσφέρει στην Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού – αλλά στην πραγματικότητα δεν εκταμιεύει χρήματα μέχρι να συμφωνηθούν αργότερα λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τη γερμανική συμβιβαστική ιδέα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εγκρίνει ένα μικρό πακέτο δανείων για την Ελλάδα.

Αλλά η απελευθέρωση των χρημάτων του ΔΝΤ θα υπόκειται σε μεταγενέστερη συμφωνία για τις προβλέψεις και το χρέος.

Η συμφωνία θα διαφυλάξει την κόκκινη γραμμή του ΔΝΤ: Δεν θα δώσει στην Αθήνα περισσότερα χρήματα χωρίς περισσότερη σαφήνεια στο χρέος.

Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι αυτό θα αρκούσε για να ικανοποιήσει την γερμανική Βουλή, η οποία θέλει να ενταχθεί το ΔΝΤ προκειμένου να επιβλέπει αυστηρά τις οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε σχετική ερώτηση του Real.gr ,απέφυγε να σχολιάσει τα παραπάνω δημοσιεύματα.

Αύριο, Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη η δεκαπενθήμερη ενημέρωση Τύπου και εκεί ο Τζέρι Ράις θα κληθεί να αποσαφηνίσει τις θέσεις του ΔΝΤ.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.