Quantcast
Ελληνική επιτυχία στο Eurogroup «βλέπει» ο αυστριακός Τύπος - enikonomia.gr
share

Ελληνική επιτυχία στο Eurogroup «βλέπει» ο αυστριακός Τύπος

δημοσιεύτηκε:

Την «επιτυχία» που σημειώθηκε για την Ελλάδα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνουν ήδη οι αυστριακές εφημερίδες, στους τίτλους σημερινών σχετικών δημοσιευμάτων τους στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις, ενώ στις έντυπες εκδόσεις τους δεν γίνεται καμία αναφορά, καθώς είχαν τυπωθεί πριν την χθεσινοβραδινή ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Eurogroup: Επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα» τιτλοφορεί η εφημερίδα Der Standard την μακροσκελή ανταπόκρισή της από το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, στη συνάντησή τους το βράδυ της Πέμπτης με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Λουξεμβούργο, συμφώνησαν σε έναν συνολικό συμβιβασμό για την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, μέχρι το τέλος του 2018.

Αυτή η συμφωνία στο Λουξεμβούργο, με την πρόθεση του ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, μπορεί να θεωρηθεί ως «ιστορικό βήμα», τονίζει η εφημερίδα, αναφέροντας πως ήδη, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε εμφανιστεί «εξαιρετικά αισιόδοξος» ενώ οι ειδικοί που συνέταξαν την έκθεση αξιολόγησης επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με την Der Standard, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος πριν από ακριβώς δύο χρόνια (επίσης στο Λουξεμβούργο) είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση για ένα Grexit, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μπόρεσε να αποδείξει στο Eurogroup ότι πέρασε με επιτυχία, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Βουλή, τις απαιτούμενες από τους εταίρους μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, σημειώνει η εφημερίδα, στην Ελλάδα καταγράφεται περισσότερη ανάπτυξη από εκείνη που αναμενόταν πριν από λίγους μήνες και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η Ελλάδα αξίζει να έχει την ευκαιρία να περάσει σε αναπτυξιακή πορεία και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που έχει τώρα προτεραιότητα.

«Επιτυχία: Φρέσκα δάνεια για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην εφημερίδα Kurier, η οποία εισαγωγικά αναφέρει πως χθες διαδήλωσαν στην Αθήνα χιλιάδες συνταξιούχοι κατά των περικοπών των συντάξεων, που πρόκειται να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2019 και προβλέπουν μειώσεις έως και κατά το ένα πέμπτο, αποτελώντας τμήμα του πακέτου λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που είχαν θέσει οι πιστωτές ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει, πως έπειτα από καθυστερήσεις μηνών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν τελικά χθες «πράσινο φως» από το Λουξεμβούργο για την εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, από τα οποία, περίπου 7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την αποπληρωμή μέρους του ελληνικού χρέους τον Ιούλιο.

Σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που υπήρξε και χθες αντικείμενο αντιπαράθεσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμμένει στη θέση του, πως το χρέος της Ελλάδας, που ανέρχεται σε 180 % του ΑΕΠ της, δεν είναι βιώσιμο, κάτι που απορρίπτει το Βερολίνο και την ίδια στιγμή το ίδιο ζητά την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει η Kurier στο δημοσίευμά της.

«Ελλάδα: Ανοίγουμε μία νέα σελίδα» γράφει στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματός της η εφημερίδα Die Presse, αναφέροντας πως για να αποτραπεί μία χρεοκοπία το καλοκαίρι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε μία νέα δόση προς την Ελλάδα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, κάτι που για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Όπως σημειώνει η Die Presse, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί και πάλι σύντομα στα πόδια της. «Κάναμε το αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στην Αθήνα, συμπληρώνοντας πως «τώρα πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε μία ανάπτυξη».

Η εφημερίδα παρατηρεί, πως η Αθήνα δεν έλαβε και πάλι συγκεκριμένες υποσχέσεις για μία ελάφρυνση του χρέους, από την πλευρά των χωρών της Ευρωζώνης, δεν υπήρξαν επαρκείς συγκεκριμενοποιήσεις σε σχέση με το χρέος, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν, όπως και πριν από έναν χρόνο, πως πιθανές ελαφρύνσεις του χρέους θα εξεταστούν μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας, τον Αύγουστο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.