Quantcast
Οι Τούρκοι πήραν πίσω την προκλητική απόφαση για ασκήσεις στο Βόρειο Αιγαίο - enikonomia.gr
share

Οι Τούρκοι πήραν πίσω την προκλητική απόφαση για ασκήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

δημοσιεύτηκε:

Η τουρκική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τον αρχικό σχεδιασμό να καταστήσει μεγάλο μέρος του Βορείου Αιγαίου μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση ασκήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με πραγματικά πυρά, από σήμερα και μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2015.

Η ανάκληση της προκλητικής απόφασης της Τουρκίας , επήλθε μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και ελληνικές καταγγελίες στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον  ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε έντονο διάβημα προς ΝΑΤΟ, Ε.Ε, την ICAO (διεθνή υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και την Άγκυρα καθώς η Τουρκία με την κίνησή της παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε αλλεπάλληλες επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ενημέρωσε αναλυτικά την Ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, για την τουρκική πρόκληση. Η τακτική αυτή φαίνεται ότι έφερε αποτελέσματα και σε πρώτη φάση η Άγκυρα τροποποίησε την ΝΟΤΑΜ εξαιρώντας την Λήμνο, ενώ στη συνέχεια την ακύρωσε εξ ολοκλήρου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.