http://www.enikonomia.gr/timeliness/160466,sta-skaria-nomoschedio-gia-tin-katapolemisi-tis-grafeiokratias.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_160466_2781831d4b-a47380ce8aa230e0.jpg Ολο το σχέδιο Παπαδημητρίου για την Ανάπτυξη: αξιολόγηση λειτουργίας φορέων και εξωδικαστική επίλυση διαφορών στο νομοσχέδιο για την Ανοιχτή και Συμμετοχική... 7/18/2017 1:44:10 PM

Στα σκαριά νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

Στα σκαριά νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

Ένα σχέδιο νόμου με καινοτόμες ιδέες που εντάσσεται στην στρατηγική για τη ανάπτυξη ετοιμάζει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika.gr, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ΔημήτρηςΠαπαδημητρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, οι πολίτες θα έχουν τον πρώτο λόγο και για πρώτη φορά θα κληθούν να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους για το που πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες.

Σκοπός είναι αποκλειστικά η εξάλειψη όλων των γραφειοκρατικών λειτουργιών που εμποδίζουν την ανάπτυξη αφού έχει διαπιστωθεί εδώ και δεκαετίες ότι η πολυνομία και η κακοδικία σε συνδυασμό με τον τρόπο που η διοίκηση αντιμετωπίζει όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία ως εχθρούς και στο τέλος γίνονται όλα ένα κουβάρι με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει εκπονήσει ένα σχέδιο στο οποίο αφού καταγράφει όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «απαιτούνται, συνεπώς, επιπλέον συστηματικές διαδικασίες αξιολόγησης της ποιότητας και των επιπτώσεων των νομοθετικών παρεμβάσεων (τόσο εκ των προτέρων, όσο και ιδίως εκ των υστέρων), κατάργηση απαρχαιωμένων ή περιττών ρυθμίσεων, και εν γένει απλοποίηση και βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου».

Για τον σκοπό αυτό, το υπό εξέταση νομοσχέδιο για την «Ανοιχτή και Συμμετοχική Διακυβέρνηση» προβλέπει συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη, θα πρωθεί την εξωδικαστική επίλυση διοικητικών διαφορών μέσω διαμεσολάβησης ενώ προωθείται και δημοσίευση οδηγού για την προτυποποίηση της παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών.

Το σημαντικό είναι ότι προκειμένου να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους προς τη Διοίκηση, προβλέπεται η δυνατότητα συμπλήρωσης ερωτηματολογίων και κατάθεσης προτάσεων ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή τους στην αξιολόγηση της λειτουργίας των φορέων της διοίκησης. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η εισαγωγή διαδικασιών κοινωνικού ελέγχου της διοίκησης, που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας της μέσω του εντοπισμού προβλημάτων κακοδιοίκησης και σημείων μη εύρυθμης λειτουργίας.

Εποπτικό όργανο όλων των παραπάνω και εγγυητής των σχεδιαζόμενων αλλαγών θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης

Με το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο Δ. Παπαδημητρίου μπαίνει ένα τέλος στις μειώσεις του προσωπικού και του μισθού τους και επιχειρείται μία ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.

Μια οικονομική, αποτελεσματική και αποδοτική δημόσια διοίκηση συμβάλλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών, μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος και τα διοικητικά βάρη για τις επιχειρήσεις, δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα και καθιστά τη χώρα ελκυστικό προορισμό για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στη διοικητική ανασυγκρότηση.

Η αντιμετώπιση των χρόνιων αυτών αδυναμιών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αναδείχθηκε επιτακτικά όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, με στόχο την ανάσχεση τόσο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, όσο και της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο η διαχείριση της κρίσης δεν είχε τόσο διαρθρωτικό, όσο δημοσιονομικό προσανατολισμό. Το αποτέλεσμα των πρώτων δύο προγραμμάτων προσαρμογής μετά το 2010 ήταν η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων από 692.907 το 2009 σε 565.671 το 2016 (με συνακόλουθη αύξηση του μέσου όρου ηλικίας τους, λόγω της ποσόστωσης στη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων), η μείωση και συγχώνευση πολλών ΝΠΔΔ, καθώς και ο εξορθολογισμός των μισθολογικών παροχών (ενιαίο μισθολόγιο).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού παρέμενε και εξακολουθεί να παραμένει πολύ κοντά στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ Παρά τη μείωση του συνολικού τακτικού προσωπικού, τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της διαφάνειας ήταν περιορισμένα. Έτσι, παρά τη μικρή βελτίωση, η χώρα παραμένει σταθερά στις τελευταίες θέσεις, συχνά όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και ευρύτερα στους δείκτες ποιότητας της δημόσιας διοίκησης (του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, της Eurostat), όπως είναι η κυβερνητική αποδοτικότητα, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα διοικητικά βάρη στην επιχειρηματικότητα, η διαφθορά κ.λπ. Τα ανωτέρω καταδεικνύουν πόσο αναγκαία είναι η στροφή του μοντέλου σε διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, καθώς και η ανάσχεση της γενικότερης αποεπένδυσης του δημοσίου τομέα, που σταδιακά στερείται απαραίτητους πόρους για την επίτευξη της αποστολής του.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να αφήσει πίσω τις οριζόντιες μειώσεις προσωπικού, αμοιβών και δημοσίων οργανισμών, που κατά κανόνα επιχειρήθηκαν χωρίς συστηματική μελέτη των επιπτώσεών τους και χωρίς αξιολόγηση της αναγκαιότητάς τους, καθώς και τη συλλήβδην απαξίωση του δημοσίου τομέα και των στελεχών του. Η συστηματική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, που αποτελεί αναγκαίο προαπαιτούμενο και υποστήριγμα της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ