Quantcast
WSJ: Οι Βρετανοί ακολουθούν την συνταγή Βαρουφάκη - enikonomia.gr
share

WSJ: Οι Βρετανοί ακολουθούν την συνταγή Βαρουφάκη

δημοσιεύτηκε:

Tη συνταγή του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit ισχυρίζεται σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal ο δημοσιογράφος Σάιμον Νίξον.

Χαρακτηριστικά τονίζει πως «Εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ξεκινήσει με “θύελλα” μετά την καλοκαιρινή διακοπή, κατηγορήστε τον Γιάνη Βαρουφάκη» και συμπληρώνει: «Φαίνεται ότι για ορισμένους Βρετανούς υπουργούς, στην πρώτη θέση της λίστας με τα δημοφιλέστερα βιβλία για το καλοκαίρι ήταν το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών “Ενήλικοι στο δωμάτιο” -ο προσωπικός απολογισμός του της ελληνικής οικονομικής κρίσης, στην οποία “πρωταγωνίστησε” το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Την ίδια ώρα τονίζεται πως για πολλούς στην Βρετανία ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει κάτι σαν ήρωας. Για τη μεν αριστερά αντιμετωπίζεται σαν ηγέτης της αντίστασης κατά της λιτότητας για τους δε ευρωσκεπτικιστές ως εκείνος που έφτασε λίγο πιο κοντά να διαλύσει το ευρώ.

Για πολλούς που είχαν άμεση ανάμειξη με την ελληνική οικονομική κρίση -τουλάχιστον στην Ελλάδα- αυτή η λεοντοποίηση του κ. Βαρουφάκη είναι σουρεαλιστική. Βλέπουν την απεικόνιση της θαρραλέας Ελλάδας -που γονάτισε λόγω της άκαμπτης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών την ώρα που οι υποτιθέμενοι σύμμαχοί της στέκονταν στο περιθώριο, τρομοκρατημένοι ότι θα αποξενώσουν τους Γερμανούς “πληρωτές” τους- ως σοβαρά διεστραμμένη» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, που τιτλοφορείται: «Τι μπορούν να μάθουν οι διαπραγματεύσεις του Brexit από την Ελλάδα».

Το άρθρο καταλήγει και σε πολιτικά συμπεράσματα. «Στην ουσία αρκετοί ισχυρίζονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι αυτό: μια λαϊκιστική κυβέρνηση που εκλέχθηκε με δεδομένο ότι μπορεί να πείσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη να διαγράψει τα χρέη της, χωρίς δεσμεύσεις» αλλά τελικώς η Ελλάδα ήταν αυτή που συνθηκολόγησε και υπέγραψε τη συμφωνία που ήταν στο «τραπέζι» από την πρώτη στιγμή. «Και το μόνο που κέρδισε ήταν να κάνει ζημιά στην δική της οικονομία».

ΠΗΓΗ: KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.