Quantcast
Ο Τσίπρας επιδιώκει να πάρει την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας… - enikonomia.gr
share

Ο Τσίπρας επιδιώκει να πάρει την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας…

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς θεωρείται ότι «πήρε» την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας για επενδύσεις και ανάπτυξη, αλλά – όπως τονίζουν οι στενότεροι συνεργάτες του – «με άλλους όρους και άλλο πρότυπο»: «Με υγιή ανταγωνισμό, με καλές εργασιακές σχέσεις και άλλο πρότυπο».

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, κάνουν λόγο «για αιφνιδιασμό και μεγάλη αμηχανία της αξιωματικής κυρίως αντιπολίτευσης», γεγονός που, όπως αναφέρουν, γίνεται φανερό και από τις ανακοινώσεις που εξεδόθησαν.



Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, θα εντείνει τις κινήσεις του προς αυτή την κατεύθυνση:

– Εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσει τη σύνθεση των δυο Κυβερνητικών Επιτροπών για τις επενδύσεις, στη μια μάλιστα – την task force όπως την ονομάζει – επικεφαλής θα είναι ο ίδιος. Ο πρωθυπουργός, όπως προ εβδομάδων είχε αποκαλύψει η Realnews, θα αναλάβει προσωπικά την άμεση υλοποίηση των δέκα μεγαλύτερων επενδύσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στη χώρα, όπως – μεταξύ άλλων – το Ελληνικό, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, η πλωτή γέφυρα στην Αλεξανδρούπολη κοκ.

– Την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο να τρέξει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρχουν υπουργοί που κάνουν -όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – «κατενάτσιο» στις συμφωνίες με την τρόικα. Στόχος της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε η Realnews, είναι η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και αμέσως μετά, εκτός μεγάλου απροόπτου, να επιχειρηθεί η δεύτερη έξοδος της χώρας στις αγορές.



– Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας, υπό την προεδρία των Αλέξη Τσίπρα και Πάολο Τζεντιλόνι, και τη συμμετοχή πολλών υπουργών, με θέμα τις επενδύσεις και τη συνεργασία. Οι δυο πρωθυπουργοί, που θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, θα υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας των δυο χωρών, στην περίφημη αίθουσα της Ροτόντα, στα ανάκτορα Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου.

– Αύριο, Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο θα επισκεφθεί τη Βουδαπέστη, προκειμένου να μιλήσει στη Σύνοδο της Περιφερειακής Πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, ωστόσο, ότι έχει η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Ούγγρο ομόλογό του, καθώς ο Βίκτορ Όρμπαν αποτελεί κόκκινο πανί για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Οι δυο άνδρες θα συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το προσφυγικό, καθώς η Ουγγαρία πρωτοστατεί στην άρνηση υποδοχής των προσφύγων. «Ο πρωθυπουργός διαφωνεί απολύτως με τη λογική Όρμπαν, αλλά συζητά με όποιον του το ζητά», αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Επιμονή στο φλερτ με την κεντροαριστερά

Ο πρωθυπουργός, πάντως, συνέχισε και από τη Θεσσαλονίκη το φλερτ με την κεντροαριστερά. Χωρίς να επιχειρήσει να αναμειχθεί στα εσωτερικά της, ενόψει της εκλογής ηγεσίας του νέου φορέα, επέμενε στην ανάγκη προσέγγισης των δυο χώρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κομβικό θέμα γι’ αυτό είναι η μη καταψήφιση της απλής αναλογικής μετά τις εκλογές.

Παράλληλα απέφυγε την οξύτατη πόλωση με την αξιωματική αντιπολίτευση, αποφεύγοντας ίσως για πρώτη φορά κατά τις τοποθετήσεις του στο Βελλίδειο να αναφέρει καν το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ έδωσε έμφαση στις συνθέσεις και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στο φως της ημέρας και όχι με ανταλλαγές κάτω από το τραπέζι, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το γεγονός δε ότι για πρώτη φορά στη ΔΕΘ δεν έδωσε παρά ελάχιστες υποσχέσεις για παροχές ή φοροελαφρύνσεις, καθιστά ακόμα περισσότερο εμφανή τη νέα στροφή του πρωθυπουργού προς ένα γενικότερο ρεαλισμό, με τελικούς στόχους την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και τη διεξαγωγή των εκλογών το 2019.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.