Quantcast
Συμφωνίες συνεργασίας στις μεταφορές υπέγραψε ο Σπίρτζης στη Σερβία - enikonomia.gr
share

Συμφωνίες συνεργασίας στις μεταφορές υπέγραψε ο Σπίρτζης στη Σερβία

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι με την ομόλογό του στη Σερβία, Ζόρανα Μιχαϊλοβιτς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των μεταφορών και ιδιαίτερα ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει την Ελλάδα με τη Σερβία.

Η σιδηροδρομική διασύνδεση, με δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας, εκτιμήθηκε ως σημαντικό έργο που θα αποφέρει πολλαπλά οικονομικά ωφέλη στις δύο χώρες. Κατά τη συνάντηση του κ. Σπίρτζη με την κ. Μιχαϊλοβιτς αποφασίστηκε επίσης η διεύρυνση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς και συμφωνήθηκε η σύσταση, άμεσα, πέντε μικτών επιτροπών που θα εργαστούν από κοινού για την υλοποίηση της συνεργασίας. Οι επιτροπές αυτές, θα συσταθούν την ερχόμενη Δευτέρα και θα αφορούν στους τομείς: σιδηροδρομικό δίκτυο, οδικό δίκτυο, αερομεταφορές, τεχνικές προδιαγραφές και εξωστρέφεια, με στόχο να υπάρξει κοινή έξοδος σε τρίτες αγορές.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον χαρακτήρα και τη δυναμική που αποκτά η συνεργασία Ελλάδας – Σερβίας στον τομέα των μεταφορών. Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας των συνομιλιών, ότι κοινός στόχος των δύο χωρών είναι να δημιουργηθεί σιδηροδρομικό δίκτυο που θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή μεταφορά προϊόντων και επιβατών.

Ο κ. Σπίρτζης στη δήλωση του προς τα ΜΜΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: « Ο στόχος ο δικός μας, και είναι κοινός με τη Σερβία, είναι να αναβαθμιστεί η σιδηροδρομική υποδομή από τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας, μέσω Σερβίας, προς την ενδοχώρα των Βαλκανίων και την κεντρική Ευρώπη. Αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μία κεντρική πολιτική για τις συνδυασμένες μεταφορές στην Ευρώπη, όπως πρέπει και στις οδικές συνδέσεις και στις σιδηροδρομικές συνδέσεις να χτίσουμε εκείνους τους διαδρόμους που θα μας επιτρέψουν, στο άμεσο μέλλον, και στις βαλκανικές χώρες, να έχουμε τις συνήθειες που έχουν και στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή να περνάς από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς να καταλαβαίνει ο πολίτης ότι υπάρχουν σύνορα. Είναι καιρός και στη δική μας περιοχή να αισθανθούν οι πολίτες την ασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης». Ο κ. Σπίρτζης τόνισε επίσης ότι η γρήγορη και σύγχρονη σιδηροδρομική σύνδεση της Σερβίας και των λιμανιών της Ελλάδας είναι πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η υπουργός Ζόρανα Μιχαϊλοβιτς δήλωσε, επίσης, ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον κ. Σπίρτζη επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα και η Σερβία έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν στενά για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στον τομέα των μεταφορών αφού με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού διαδρόμου θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος μεταφοράς προϊόντων από τα ελληνικά λιμάνια, μέσω της Σερβίας, προς την κεντρική Ευρώπη». Η κ. Μιχαϊλοβιτς ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη για την αντικατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Νις- Βελιγραδίου και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ρωσικές και κινέζικες εταιρείες για τη χρηματοδότηση του έργου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.