Quantcast
Παυλόπουλος: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στην οικονομική συνεργασία της Ευρασίας με την ΕΕ - enikonomia.gr
share

Παυλόπουλος: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στην οικονομική συνεργασία της Ευρασίας με την ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Μια καινοτόμο προσέγγιση στην οικονομική συνεργασία μεταξύ Ανατολής και Δύσης αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρασία και κυρίως στην Κίνα υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας το πρωί στο Συνέδριο του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, «η Ελλάδα στηρίζει τα περιφερειακά σχήματα ολοκλήρωσης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, που μπορούν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της ειρήνης, της ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών» και πρόσθεσε ότι «ενθαρρύνει και ενισχύει όλες τις προσπάθειες που προωθούν την, στρατηγικής σημασίας, σύνδεση των χωρών της Ευρώπης και της Ασίας σε νευραλγικούς για την οικονομία τομείς, όπως είναι η ενέργεια, το εμπόριο, οι μεταφορές, η διαδικτυακή ψηφιακή συνεργασία, οι νέες τεχνολογίες και ο τουρισμός».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα, χώρα ευρωπαϊκή στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει υπάρξει σε όλη της την ιστορία ανοιχτή στην επικοινωνία και στη διασύνδεση διαφορετικών χωρών και πολιτισμών».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «ο ρόλος της στο συγκεκριμένο εγχείρημα οικονομικής συνεργασίας της ευρύτερης περιοχής της Ευρασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι κομβικός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά το γεγονός ότι η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος τους Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενθαρρύνει την περαιτέρω συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα».

Παραλλήλως, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πρωτοβουλία της Κίνας, “Μια Ζώνη, ένας Δρόμος” (“One Belt, One Road”)» και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη ιδέα βασίζεται τόσο στην αρχαία κινεζική φιλοσοφία όσο και στον αρχαίο δρόμο του μεταξιού, ο οποίος αφενός χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της ειρήνης και της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας και, αφετέρου, συμβάλλει ουσιωδώς στην ανάπτυξη έργων υποδομής, στην προώθηση του εμπορίου, στην οικονομική ενοποίηση και στην προσέγγιση μεταξύ εκείνων των λαών και των κοινωνιών που συνδέονται, είτε χερσαίως είτε θαλασσίως, με την πραγμάτωση της ιδέας αυτής».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα περιθώρια για μια καινοτόμο προσέγγιση στην οικονομική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της Κίνας, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του όλου εγχειρήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, η οποία και θα επιταχύνει την προώθηση κοινών επενδυτικών σχεδίων, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου των πολιτισμών και πρόσθεσε: «Κάποιοι μίλησαν στο παρελθόν για σύγκρουση πολιτισμών. Ήταν άλλη μία ανιστόρητη διαπίστωση. Δεν ζούμε την εποχή της σύγκρουσης των πολιτισμών, αλλά μία εποχή κατά την οποία πολλές φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο. Και αυτό πρέπει να το καταπολεμήσουμε μέσα από τον διάλογο, ώστε δια μέσου της συνεργασίας των πολιτισμών μας να ανοίξουμε δρόμους οικονομίας και ανάπτυξης».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.