http://www.enikonomia.gr/timeliness/168592,ston-aera-i-allagi-fylou-apo-ta-15-tsipras-praxi-gennaiotitas-to-.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_168592_e2df10ef94-be6fe2d27a37cb78.jpg Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στην Ολομέλεια της Βουλής. 10/10/2017 8:02:25 AM

Στον αέρα η αλλαγή φύλου από τα 15 – Τσίπρας: Πράξη γενναιότητας το «ναι» - ΝΔ: Θέμα δεδηλωμένης αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ.

Στον αέρα η αλλαγή φύλου από τα 15 – Τσίπρας: Πράξη γενναιότητας το «ναι» - ΝΔ: Θέμα δεδηλωμένης αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ.

Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι πιέσεις για αλλαγή στην επίμαχη διάταξη για δυνατότητα νομικής αναγνώρισης κατόπιν προϋποθέσεων από τα 15 έτη, συνεχίζονται τόσο από την πλευρά των ΑΝΕΛ, όσο και από την πλευρά της ΝΔ, που κατέθεσε προς διαβούλευση δική της ρύθμιση.

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ με αφορμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ωστόσο από τη πρώτη στιγμή της ομιλίας του φρόντισε να δώσει το στίγμα του επικαλούμενος το κείμενο ενός επιφανούς νεοφιλελεύθερου ο οποίος έγραψε, ότι "το λιοντάρι δεν είναι ίσο με τη ζέβρα" για να προσθέσει με έμφαση «Εμείς, λοιπόν, τι να κάνουμε αγαπητοί φίλοι, είμαστε με τις ζέβρες κι όχι με τα λιοντάρια. Είμαστε με αυτούς που δεν έχουν φωνή ή πνίγεται η φωνή τους. Με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση.

Αυτών τα δικαιώματα έχουμε στόχο να υπερασπιστούμε.». Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες ρυθμίσεις λέγοντας πως «η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου είναι ένα ακόμα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα στη σταδιακή άρση των διακρίσεων που δηλητηριάζουν και εν τέλει διχάζουν την κοινωνία.» .

Επικριτικός όμως ήταν και για τη πρωτοβουλία της ΝΔ να καταθέσει δική της πρόταση νόμου. «Θα το υποστηρίξετε ή όχι;» ρώτησε ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτοντας πως «Ή θα στρίψετε δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων ; Και αν θα στρίψετε κάτω από το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς σας πτέρυγάς, θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας; Διότι ξέρετε ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλά καρτ.

Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε.»

Στο στόχαστρο του Πρωθυπουργού όμως μπήκε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης «Εξάλλου ήταν ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επί της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη; Δε σας άφησε ο κος Γεωργιάδης; Και για να χρυσώσετε το χάπι μετά, του πήρατε και το χαρτοφυλάκιο της άμυνας;...

Εμ, δε του χρειάζεται το χαρτοφυλάκιο της άμυνας του αντιπροέδρου, γιατί έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής σας...

Γιατί στην προσπάθεια σας να διατηρήσετε τη συνοχή σας, κάνετε διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς.

Και έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως προχώρησε και σε γενναίο άνοιγμα προς της πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστηρίζοντας πως “κάποια στιγμή, όλοι θα πρέπει να πούμε το ναι, ή το όχι, σε κάποια μέτρα που ο χαρακτήρας και η σημασία τους για ανθρώπινες υπάρξεις, και όχι για κάποιους αριθμούς, ξεπερνά τις κομματικές λογικές”.

Ν.Δ.: Θέμα δεδηλωμένης αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ.

Στον Πρωθυπουργό απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ο οποίος υποστήριξε πως ο Πρωθυπουργός επιδίδεται σε έναν λεκτικό ιεραποστολισμό, ενώ τον παρομοίασε με τον καλό πρίγκιπα που βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους.

Επί της ουσίας του ν/σ έκανε λόγο για νομοθετική προχειρότητα με την οποία ο νομοθέτης του μέλλοντος, όπως είπε, θα φρίξει.

Αναφορικά δε με την ψηφοφορία της Τρίτης, επανέλαβε τη θεση της ΝΔ πως όταν υπάρχει διαφωνία με τον κυβερνητικό εταίρο, η ΝΔ δεν θα ψηφίζει τονίζοντας με έμφαση «τέλος η κοινοβουλευτική λαθρεπιβίβαση».

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το τέλος της ομιλίας του όταν είπε πως αν δεν ψηφίσει η κο των ΑΝΕΛ σας το λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει».

Η αποστροφή της ομιλίας του κ. Δένδια προκάλεσε το δεικτικό σχόλιο της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου «κ. Δένδια, έχουμε τρομάξει τώρα».

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ