Quantcast
Καταδικάστηκε ο Διώτης σε 10 χρόνια φυλάκιση με αναστολή για τη λίστα Λαγκάρντ - enikonomia.gr
share

Καταδικάστηκε ο Διώτης σε 10 χρόνια φυλάκιση με αναστολή για τη λίστα Λαγκάρντ

δημοσιεύτηκε:

Ομόφωνα ένοχος για την υπόθεση της μη αξιοποίησης των στοιχείων της “λίστας Λαγκάρντ” κρίθηκε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης, προκαλώντας οργή στον πρώην Εισαγγελέα ο οποίος με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει την κρίση των δικαστών “απροκάλυπτη καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας και κράτους Δικαίου”.

Οι Εφέτες με την ετυμηγορία τους δεν έκαναν δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας του δικαστηρίου που είχε ζητήσει την απαλλαγή του πρώην συναδέλφου της από την κατηγορία της απιστίας θεωρώντας πως δεν είχε δόλο στην απόφαση του να μην αξιοποιήσει την λίστα με τους 2.062 καταθέτες στην ελβετική HSBC.

Η αποτίμηση που έκανε το δικαστήριο στα στοιχεία της υπόθεσης ήταν ανάλογη με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του κ. Διώτη. Έκρινε δηλαδή πως ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε δόλο “βάζοντας στην άκρη” το ηλεκτρονικό αρχείο που καθιερώθηκε να λέγεται “λίστα Λαγκάρντ” και πως με την “παράλειψη” του αυτή ευνοήθηκαν όσοι περιλαμβάνονταν στον επίμαχο κατάλογο καθώς δεν ελέγχθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Διώτης, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής του ΣΔΟΕ το 2011, θέση στην οποία είχε διαδεχθεί τον Ιωάννη Καπελέρη, εξαρχής υποστηρίζει ότι δεν ασχολήθηκε με την “λίστα Λαγκάρντ” καθώς θεωρούσε πως το υλικό ήταν μη αξιοποιήσιμο αφού επρόκειτο για προϊόν υποκλοπής “παρανόμως αποκτηθέν”.

Αρχικά είχε απαγγελθεί κατηγορία και σε βάρος του κ. Καπελέρη ,ο οποίος επόπτευε το ΣΔΟΕ το 2010 όταν παρελήφθη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών η λίστα, στην πορεία όμως απαλλάχθηκε καθώς το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο δέχθηκε πως δεν παρέλαβε ποτέ επισήμως από τον προϊστάμενο του τότε υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο.

Μετά την έκδοση της απόφασης ο κ. Διώτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται σε “μαύρη μέρα της Δικαιοσύνης”.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του πρώην Εισαγγελέα:

“Σήμερα είναι μία μαύρη μέρα. Όχι για εμένα, γιατί είμαι αθώος και οπωσδήποτε αυτό θα αποδειχθεί και θα δικαιωθώ.

Για τη Δικαιοσύνη είναι μαύρη η μέρα.

Αισθάνομαι ντροπή και οργή για την εκδοθείσα απόφαση, που μόνο προϊόν της αποδεικτικής διαδικασίας δεν είναι. Δεν υπήρξε ούτε μία μαρτυρία, ούτε ένα έγγραφο που να πιθανολογούσε έστω την ύπαρξη ενδείξεων ενοχής. Και όμως αυτό το δικαστήριο διαπίστωσε τη βεβαιότητα τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, παρά την εισαγγελική αθωωτική πρόταση, παρά την αποδεικτική διαδικασία, κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά στην αλήθεια και τη νόμιμη διαδικασία.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί απροκάλυπτη καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας και κράτους δικαίου.

Δεν μετανιώνω που ανάλωσα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και έδωσα την ψυχή μου, για την απονομή της Δικαιοσύνης.

Ας τα βρουν με τη συνείδησή τους, αυτοί που εξέδωσαν την απόφαση αυτή”.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.