Quantcast
Εντολή Τσίπρα προς υπουργούς: Να κλείσουν άλλα 26 προαπαιτούμενα μέχρι να έρθουν οι θεσμοί, τέλη Νοέμβριου - enikonomia.gr
share

Εντολή Τσίπρα προς υπουργούς: Να κλείσουν άλλα 26 προαπαιτούμενα μέχρι να έρθουν οι θεσμοί, τέλη Νοέμβριου

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή

Να τρέξουν τα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει τελικά η αξιολόγηση εντός των χρονικών ορίων, ζητεί ο πρωθυπουργός από τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι συζητήσεις με το τεχνικό επιτελείο των θεσμών, η ηγεσία των οποίων θα επιστρέψει στη χώρα στις 28 Νοεμβρίου.

Η ανησυχία του Μαξίμου είναι πως έως τώρα, παρά την προσωπική εμπλοκή του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την καθημερινή πίεση του υφυπουργού Δημήτρη Λιάκου και του Γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Παπαγιαννάκου που έχουν αναλάβει τον συγκεκριμένο συντονισμό, δεν έχουν κλείσει παρά μόνο 26 προαπαιτούμενα.

«Να κλείσουν άλλα 26 προαπαιτούμενα μέχρι να έρθουν οι θεσμοί, τέλη Νοεμβρίου», είναι η εντολή του πρωθυπουργού, πάνω στην οποία κινούνται σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί.

Στόχος τόσο της κυβέρνησης, όσο και των θεσμών είναι στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level greement) για την τρίτη αξιολόγηση, κλείσιμο της μεγάλης πλειοψηφίας των προαπαιτούμενων έως τα τέλη του έτους, ώστε τα λίγα που θα απομείνουν (και πλέον δύσκολα, που πιθανόν να χρειαστούν και πολιτικές συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο) να κλείσουν αρχές του 2018.

Ο «οδικός χάρτης», άλλωστε, προβλέπει κλείσιμο της αξιολόγησης και απόφαση για εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το καθεστώς εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018.



Τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, άλλωστε, εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις και θα έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση στο Βερολίνο, ενώ τον Φεβρουάριο πρέπει το ΔΝΤ να λάβει την απόφαση αν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι πλέον καθοριστικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας, καθώς το υπάρχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον προσεχή Αύγουστο, ενώ με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα μπει στην ατζέντα και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές του Ιουνίου.

Οι αποφάσεις που θα προωθήσει, πάντως, η κυβέρνηση για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης δεν είναι εύκολες και αναμένεται να προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις.

Πέραν των πλειστηριασμών, στο ιδιαίτερα δύσκολα θέματα εντάσσονται οι «αναδιαρθρώσεις» των κοινωνικών επιδομάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι αλλαγές στον χώρο της ενέργειας. Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα αύριο, 21 Νοεμβρίου.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.