Quantcast
Αλλαγή κριτηρίων για να υπάρξει βοήθεια από την Ε.Ε. στους πλημμυροπαθείς ζήτησαν ευρωβουλευτές - enikonomia.gr
share

Αλλαγή κριτηρίων για να υπάρξει βοήθεια από την Ε.Ε. στους πλημμυροπαθείς ζήτησαν ευρωβουλευτές

δημοσιεύτηκε:

Την αναθεώρηση των κανόνων για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει άμεσα και έμπρακτα στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής λόγω της πλημμύρας που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, ζήτησαν Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης με τίτλο «Φονικές πλημμύρες στην Αττική και βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφών» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τους εν λόγω κανόνες προκειμένου να λάβει οικονομική βοήθεια μια περιοχή, οι καταστροφές θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ της περιφέρειας όπου ανήκουν, κάτι που δε συμβαίνει με την περίπτωση της Αττικής.

Στη συζήτηση, την Επιτροπή εκπροσώπησε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, η οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει το κέντρο συντονισμού βοήθειας της ΕΕ από την πρώτη στιγμή με τις ελληνικές αρχές. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παράσχει η Επιτροπή βοήθεια «με κάθε δυνατό τρόπο».

Όπως είπε, η Επιτροπή είναι ανοιχτή στην τροποποίηση των προγραμμάτων συνοχής, προκειμένου να ανακατευθυνθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις πληγείσες περιοχές, ενώ σε ό,τι αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης εφόσον καταθέσουν οι ελληνικές αρχές σχετικό αίτημα, θα πρέπει να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.