Quantcast
Στον Ευάγγελο Μυτιληναίο τα ηνία του ΣΕΒ - enikonomia.gr
share

Στον Ευάγγελο Μυτιληναίο τα ηνία του ΣΕΒ

δημοσιεύτηκε:

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι το πρόσωπο που θα επιχειρήσει να εκφράσει και να γεφυρώσει διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στους κόλπους του ΣΕΒ ,αφού είναι εκείνος που επελέγη για να πάρει το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον νυν πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα.

Στον ΣΕΒ ο πρόεδρος δεν εκλέγεται αλλά επιλέγεται από συγκεκριμένη επιτροπή .Πρόκειται επί της ουσίας για μια κλειστή συναινετική διαδικασία,που ο ίδιος ο κ.Μυτιληναίος είχε καυτηριάσει καθώς σε παλαιότερη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ φέρεται να την είχε χαρακτηρίσει «σοβιετικού τύπου». Μάλιστα είχε ζητήσει να αναδεικνύεται πρόεδρος από τις κάλπες με συμμετοχή των μελών.

Το 2014 είχε δεχθεί πιέσεις να είναι υποψήφιος στην προεδρία του ΣΕΒ αλλά επειδή μερίδα επιχειρηματιών είχε εκφράσει επιφυλάξεις λόγω διαφορετικών συμφερόντων που συγκρούονται στους κόλπους του οργάνου,ο ίδιος εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο, απέρριψε τελικά την πρόταση, επικαλούμενος επίσης φόρτο εργασίας.

Αναμφισβήτητα ,τα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου αναγνωρίζουν ότι ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίου συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο πρόεδρος ενός οργάνου όπως ο ΣΕΒ σε μία στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα και να σταθεί ξανά στα πόδια της βγαίνοντας από τα μνημόνια.

Αποτελεί έναν σύγχρονο και έμπειρο επιχειρηματία ,με πολυσχιδείς δραστηριότητες που γνωρίζει πώς πρέπει να διαπραγματεύεται είτε έχει απέναντί του κρατικούς αξιωματούχος είτε διεθνείς προσωπικότητες, είτε επιχειρηματίες .Αυτό αποτελεί και ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα ,όπως αναγνωρίζουν φίλοι και συνεργάτες.Για παράδειγμα θεωρούν βέβαιο ότι θα μπορέσει να γεφυρώσει περιπτώσεις ,όπως αυτές της ενέργειες και της διαμάχης που υπάρχει ανάμεσα στους ηλεκτροπαραγωγούς που θέλουν να πωλούν ακριβά για την ενέργεια που παράγουν και τους βιομηχάνους που έχουν να σηκώσουν το μεγάλος βάρος του ενεργειακού κόστους .

Ο Ευαγγελάτος Μυτιληναίος ανήκει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας. Από το 1980, όταν μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση «Γενική Αντιπροσωπειών Α.Ε.», που είχε ως δραστηριότητα την αντιπροσωπεία και εμπορία μετάλλων, σιδήρου και συναφών ειδών, έχουν περάσει 37 χρόνια. Στην πορεία αυτή έχει αναδειχθεί ενδεχομένως, στον σημαντικότερο βιομήχανο της χώρας

Το 1990 με την ίδρυση της εταιρείας Μυτιληναίος ΑΕ – Ομιλος Επιχειρήσεων (η οποία το 1991 απορρόφησε τις εταιρείες Γενική Αντιπροσωπειών ΑΕ, Γενική Σιδηρεμπορική ΑΕ και το 50% της Γενικής Σιδηρομεταλλικής ΑΕ) η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας ανοίγει καινούργιους δρόμους. Το 1993 αποκτά τη Γενική Αντιπροσωπειών και Εμπορίου ΑΕ, η οποία το 1994 μετονομάζεται σε ΓΕΚΤΕΜ ΑΕ.

Το 1995 η εταιρεία εισέρχεται στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και επεκτείνεται στον χώρο του διεθνούς εμπορίου βασικών μετάλλων (χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και αλουμινίου), ενώ την ίδια χρονιά υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με ορυχεία και μεταλλουργίες στη Σερβία (πρόκειται για του Κοσσυφοπεδίου, από τα οποία έχει υποστεί ως τώρα τώρα ζημιά περί τα 10 δισ. δρχ.), την πΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Τον ίδιο χρόνο εξαγοράζει τη Γενική Εμπορική Γιαμάς ΑΕ. Το 1997 η εταιρεία μετατάσσεται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου και το 1999, παράλληλα με τη διεθνή δραστηριότητά της, η οποία εντείνεται, εξαγοράζει την πλειοψηφία της ΜΕΤΚΑ ΑΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.