Quantcast
Χάμοντ: Θα επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ - enikonomia.gr
share

Χάμοντ: Θα επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πεπεισμένο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ όσον αφορά τα κρίσιμα ζητήματα του διαζυγίου τους, παρά την αποτυχία των χθεσινών συνομιλιών, δήλωσε σήμερα o Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

“Είμαστε πολύ κοντά, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη”, δήλωσε σήμερα μετά την αποτυχία χθες την τελευταία στιγμή της επίτευξης μιας κρίσιμης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

“Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσει αυτό”, πρόσθεσε ο Χάμοντ.

Η ΕΕ και η Βρετανία απέτυχαν χθες να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία όσον αφορά ένα από τα σημαντικά θέματα του διαζυγίου τους, το μέλλον των συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Το θέμα αυτό είναι μία από τις τρεις προτεραιότητες που υπάρχουν σε αυτήν την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, μαζί με την ρύθμιση του “λογαριασμού” για το διαζύγιο και τα δικαιώματα των απόδημων πολιτών.

Οι Ευρωπαίοι αξιώνουν “επαρκή πρόοδο” και στα τρία αυτά μέτωπα για να δεχθούν να περάσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, στην οποία περιλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις, κάτι το οποίο ζητεί επίμονα το Λονδίνο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ βρέθηκαν χθες το απόγευμα μόλις ένα βήμα πριν από την επίτευξη μιας συμφωνίας, αλλά την τελευταία στιγμή οι συνομιλίες τους κατέληξαν σε αποτυχία.

Η Μέι, η οποία φαινόταν ότι έδωσε στην Ιρλανδία και την ΕΕ τις εγγυήσεις που ζητούσαν για να αποτραπεί η επιστροφή ενός “σκληρού” συνόρου μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, υπαναχώρησε στη συνέχεια, σύμφωνα με το Δουβλίνο, εξαιτίας της αντίδρασης του συντηρητικού βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

“Όπως είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός χθες, οφείλουμε να έχουμε διαβουλεύσεις και επιπλεόν συζητήσεις”, δήλωσε ο Χάμοντ, σημειώνοντας ότι η Μέι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες “το αργότερο εντός της εβδομάδος”.

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται ακόμη και αυτήν τη στιγμή και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας”, πρόσθεσε ο υπουργός προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.