Quantcast
ΕΣΕΕ: Ο Ευρωπαϊκός ορισμός των μικρομεσαίων να διατηρηθεί υπέρ των πολύ μικρών επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

ΕΣΕΕ: Ο Ευρωπαϊκός ορισμός των μικρομεσαίων να διατηρηθεί υπέρ των πολύ μικρών επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Αντιτίθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) στην απόπειρα διεύρυνσης του ορισμού των ΜμΕ προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και θεωρεί ότι εξακολουθεί να είναι κατάλληλος για το σκοπό που θεσμοθετήθηκε.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, “για την UEAPME και τις ελληνικές οργανώσεις-μέλη της, (ΕΣΕΕ.ΓΣΕΒΕΕ), είναι σαφές ότι ο σημερινός ορισμός καλύπτει περισσότερο από ό,τι επαρκώς τις επιχειρήσεις που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη, όπως οι «micro» επιχειρήσεις. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να δεχτεί ότι ο ορισμός θα διευρυνθεί σε βάρος εκείνων για τους οποίους δημιουργήθηκε η UEAPME, δηλαδή ως όργανο και φωνή των «SMEs» στην ΕΕ. Ας μην κάνουν λοιπόν κάποιοι μεγάλοι, πονηρές σκέψεις”.

Αφορμή γι αυτή την τοποθέτηση της ΕΣΕΕ ήταν το έγγραφο εργασίας της UEAPME, που δημοσιεύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017 στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, μία πρώτη αξιολόγηση με οργανώσεις-μέλη της UEAPME δείχνει μία ευρεία υποστήριξη για τον ισχύοντα ορισμό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι κατάλληλος για το σκοπό αυτό. Οιαδήποτε διεύρυνση θα οδηγούσε μόνο σε περισσότερους δικαιούχους και πιθανή μείωση της υποστήριξης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που χρειάζονται περισσότερο συγκεκριμένα μέτρα.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα χάρτη πορείας για την έναρξη διαβουλεύσεων σχετικά με τη σημασία και την ανάγκη επικαιροποίησης του ευρωπαϊκού ορισμού των ΜμΕ. Ο ορισμός είναι ένα διαρθρωτικό εργαλείο για τον προσδιορισμό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αποτυχίες της αγοράς και συγκεκριμένες προκλήσεις λόγω του μεγέθους τους (π.χ. πρόσβαση σε χρηματοδότηση). Καλύπτει επίσης αυτές τις επιχειρήσεις που μπορούν να τύχουν προτιμησιακής μεταχείρισης σε δημόσια στήριξη και σε προγράμματα στήριξης της ΕΕ ύψους 10,5 δις ευρώ, που απευθύνονται αποκλειστικά στις ΜμΕ.

Όμως, μετά από ευρεία διαβούλευση με τις εθνικές και τομεακές οργανώσεις-μέλη της, η UEAPME αντιτάσσεται σθεναρά σε κάθε διεύρυνση του ευρωπαϊκού ορισμού των ΜμΕ. Όπως σημειώνεται, δεν χρειάζεται να αλλάξει η ΕΕ τον ορισμό, ιδίως τον αριθμό των κεφαλαίων και τα οικονομικά κατώτατα όρια. Δεδομένου ότι ο σημερινός ορισμός καλύπτει ήδη το 99,8% όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οποιαδήποτε διεύρυνση θα αποδυνάμωνε τη διαθέσιμη στήριξη για τις μικρότερες, δηλαδή όσους τη χρειάζονται περισσότερο. Η διετής μεταβατική περίοδος – η περίοδος κατά την οποία μία επιχείρηση μπορεί να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό της ΜμΕ όταν υπερβαίνει τα κατώτατα όρια – θα πρέπει επίσης να παραμείνει αμετάβλητη και οι συνέπειες των δύο αποφάσεων του Δικαστηρίου πρέπει πρώτα να εξεταστούν περαιτέρω από την Επιτροπή, η οποία επίσης πρέπει να προσδιορίσει σαφώς την συγκεκριμένη ανάγκη κανονιστικών διευκρινίσεων.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.