Quantcast
FAZ: Χρειάζεται η Ελλάδα ένα νέο δίχτυ ασφαλείας; - enikonomia.gr
share

FAZ: Χρειάζεται η Ελλάδα ένα νέο δίχτυ ασφαλείας;

δημοσιεύτηκε:

H Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στην επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει τον Αύγουστο του 2018 και θέτει το ερώτημα: «Χρειάζεται η Ελλάδα ένα νέο δίχτυ ασφαλείας;». «Πρόσφατα τα νέα για την Ελλάδα ήταν καλά. Αλλά ακόμη γίνεται λόγος για νέα υποστήριξη στη χώρα. Για ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας όμως ούτε λόγος δεν θέλει να γίνεται το Βερολίνο», αναφέρει η εφημερίδα. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι τον Αύγουστο θα τελειώσουν τα προγράμματα διάσωσης και εξυγίανσης. Ο Τσίπρας μιλά για ένα ‘clean exit’, για μια καθαρή έξοδο. Μετά, θέλει να θέσει το θέμα μιας απομείωσης του χρέους μέσω των πιστωτών ή μιας ελάφρυνσης των όρων για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Κι αυτό για να επωμιστούν και οι χώρες-πιστωτές μερίδιο της ευθύνης: εάν προκύψουν δυσκολίες στο μέλλον θα μπορεί να ειπωθεί ότι φταίει η απουσία ελάφρυνσης χρέους ή τα ανεπαρκή μέτρα ελάφρυνσης». H FAZ σημειώνει ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επισφαλής», με τον δείκτη χρέους να αγγίζει το 177% του ΑΕΠ», ενώ το 2017 η χώρα για πρώτη φορά μετά από χρόνια κρίσης σημείωσε μικρή οικονομική ανάπτυξη.

Αναφορικά με το δίχτυ ασφαλείας, που έχει ζητήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, για μετά τον Αύγουστο του 2018 η εφημερίδα σημειώνει: «Στις Βρυξέλλες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για δημόσια σχόλια. Έλληνες οικονομολόγοι που δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση εξακολουθούν να φοβούνται αρνητικά σενάρια: εάν προκληθεί αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή αν οι διεθνείς επενδυτές φοβηθούν από την πολιτική αστάθεια και έναν νέο οικονομικό λαϊκισμό, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να ξαναβρεθεί γρήγορα υπό πίεση.» Σε περίπτωση που μετά το καλοκαίρι τα ασφάλιστρα κινδύνου παραμένουν υψηλά για την Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι πιθανώς θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα «κάτι όμως για το οποίο κανείς δεν είναι απόλυτα έτοιμος», δήλωσε στην εφημερίδα Έλληνας οικονομολόγος.

«Στους υποστηρικτές πάντως ενός νέου διχτυού ασφαλείας επικρατεί ο φόβος ότι η κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς τις συνεχείς αξιολογήσεις των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και τις ρήτρες των δανείων, ενδέχεται να πάρει πίσω κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις ή τα μέτρα εξυγίανσης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ώστε να κερδίσει πόντους στην προεκλογική εκστρατεία του 2019», σημειώνει η Handelsblatt, συμπληρώνοντας ότι στο Ευrogroup δεν προτίθενται «αυτή τη στιγμή» να ασχοληθούν με το θέμα πιθανού διχτυού ασφαλείας για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Αυτό για το οποίο είναι αποφασισμένοι, γράφει η Handelsblatt, είναι να θέσουν τέλος το καλοκαίρι στο οκταετές δανειακό πρόγραμμα. «Το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος απέκλεισε και ο Γερμανός υπηρεσιακός υπ. Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ. Έτσι προς το παρόν θα συνεχιστεί η ίδια ρουτίνα στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωση».

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.