Quantcast
Ονοματολογικό ΠΓΔΜ: Το σχέδιο βρίσκεται στο τραπέζι και περιλαμβάνει ονομασία erga omnes - enikonomia.gr
share

Ονοματολογικό ΠΓΔΜ: Το σχέδιο βρίσκεται στο τραπέζι και περιλαμβάνει ονομασία erga omnes

δημοσιεύτηκε:

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Ανάμεσα στη φράση του Αλέξη Τσίπρα περί “εναλλακτικών σχεδίων” που βρίσκονται στο τραπέζι και του ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ για “μία λύση” η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές, η πραγματικότητα φαίνεται να επιβεβαιώνει περισσότερο τον πρωθυπουργό της ΠΓΜΔ, παρά τον Έλληνα ομόλογο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, έχει διαμορφωθεί πλέον συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας, καθώς έχει γίνει αποδεκτή από τον ηγέτη των Σκοπίων η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του, η οποία αποτελούσε το τελευταίο αγκάθι ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ωστόσο, απαιτούνται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ για να περάσει η λύση που έχει διαμορφωθεί από την κοινή γνώμη και ακόμη περισσότερο από το πολιτικό σύστημα της γείτονος. Για αυτό και Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να μιλήσει για εναλλακτικά σενάρια για να μη μεγαλώσει την ήδη μεγάλη πίεση που δέχεται ο ομόλογος του.

Ως ορόσημα τίθενται, πια, η προπαρασκευαστική σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 25 Ιουνίου και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 του ίδιου μήνα στις Βρυξέλλες, καθώς και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου στην ίδια πόλη.

Η υπογραφή της συμφωνίας, αν όντως ευοδωθεί, θα γίνει σε πανηγυρικό κλίμα στην περιοχή των Πρεσπών, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, καθώς πρόκειται για μια γεωγραφική περιοχή υψηλών συμβολισμών, την οποία μοιράζονται οι δύο χώρες, αλλά και έναν τόπο με βαριά ιστορία και μεγάλη περιβαλλοντική και αισθητική αξία.

Αντιπαράθεση στη βουλή για τη Νοβάρτις

Μετά την επιστροφή του από τη Βουλγαρία χθες το απόγευμα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός έστρεψε αμέσως το βλέμμα του στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και στη σημερινή ψηφοφορία επί του πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής για το σκάνδαλο Νοβάρτις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, επισημαίνοντας σε υψηλούς τόνους ότι η ανασυγκροτηση της κοινωνίας και της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.